Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to use the column method in order to solve subtraction equations. We will also learn how to represent equations using bar modelling.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Why might it be useful to estimate the answer to an equation prior to calculation?
Estimating before calculating helps you set out your calculations on paper.
Estimating before calculating helps you to practise your adding strategies.
Correct answer: Estimating before calculating provides an approximate answer which you can check your actual answer against.
Estimating before calculating shortens the amount of time it takes to solve an equation.
Q2.
2. What is a suitable estimate for the equation: 451 082 + 339 721?
Correct answer: 450 000 + 340 000 = 790 000
451 082 + 339 721 = 790 803
451 083 + 339 722 = 790 805
500 000 + 200 000 = 700 000
Q3.
3. Use the column method to solve: 289 109 + 463 229 =
452 338
552 338
652 338
Correct answer: 752 338
Q4.
4. Use the column method to solve: 632 781 + 10 385 =
Correct answer: 643 166
743 166
843 166
943 166
Q5.
5. Use the column method to solve: 5411 + 1389 + 2013 =
7813
Correct answer: 8813
8913
9813

5 Questions

Q1.
Which equation could be used to estimate the answer to: 653 098 - 118 542?
600 000 - 200 000
Correct answer: 650 000 - 120 000
653 010 - 118 550
653 098 - 118 542
Q2.
Which columns would require regrouping when column subtracting: 563 357 - 325 129?
The digits in the ones and hundreds columns.
The digits in the ones and tens columns.
Correct answer: The digits in the ones and thousands columns.
The digits in the thousands and ten thousands columns.
Q3.
3. Use the column method to calculate the answer to: 561 998 - 138 422 =
123 576
223 576
323 576
Correct answer: 423 576
Q4.
4. Use the column method to calculate the answer to: 183 609 - 21 788 =
Correct answer: 161 821
161 921
162 821
182 921
Q5.
Why might bar modelling be useful?
Bar modelling helps us practise drawing straight lines.
Bar modelling offers us a chance to draw a nice picture to match our maths questions.
Correct answer: Bar modelling offers us a chance to represent equations in a different way which can help us to solve them.
Bar modelling tells us when our answer is incorrect.

Lesson appears in

UnitMaths / Problem solving with integer addition and subtraction