Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about what happened to the Welsh kingdom of Brycheiniog and how Alfred and his successors destroyed it.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Who were Alfred's children?
Aethelstan and Aethelflaed
Correct answer: Edward and Aethelflaed
Edward and Aethelred
Edward and Aethelstan
Q2.
Who did Aethelflaed marry?
Correct answer: Aethelred, Lord of the Mercians
Aethelstan, King of Britain
Edward, King of Wessex
Guthrum, King of the Vikings
Q3.
Which was the last kingdom to remain in Viking hands?
East Anglia
Essex
Mercia
Correct answer: Northumbria
Q4.
Who became king of Wessex after the death of Edward?
Aethelflaed
Aethelred
Correct answer: Aethelstan
Alfred
Q5.
At which battle did Aethelstan defeat the king of Scotland in 934?
The Battle of Bosworth Field
Correct answer: The Battle of Brunanburh
The Battle of Edington
The Battle of Hastings

5 Questions

Q1.
What was the name of the king of Brycheiniog who built the crannog?
Aethelflaed
Alfred
Correct answer: Elisedd
Rhodri
Q2.
What was the crannog for?
A place for holy people to worship God
Correct answer: A place for the king to live
A place to go fishing
A place to hide from the Vikings
Q3.
Which of the following has not been found on the crannog by archaeologists?
Correct answer: A book written in Latin.
A drinking horn
The bones of a pet dog
The patterned sleeve of a woman's dress
Q4.
Who was the greatest threat to Brycheiniog in the ninth century?
Other Welsh kings
The kings of Mercia
The kings of Wessex
Correct answer: The Vikings
Q5.
Who destroyed the crannog?
Correct answer: Aethelflaed
Alfred
Rhodri
The Vikings

Lesson appears in

UnitHistory / Why has Alfred been called "Alfred the Great"?

History