Using coordinates to describe position after reflection

Using coordinates to describe position after reflection

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will reflect shapes within the first 2 quadrants (positive and negative x axis) using coordinates.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the following statements are correct?
Correct answer: Reflection and Translation are both types of transformations
Reflection and Translation are not types of transformations
Reflection is the only type of transformation
Translation is a type of transformation however Reflection is not
Q2.
Which of the following is a synonym of the word reflect?
Coordinating
Correct answer: Flip
Image
Translate
Q3.
If the vertices A and B were both 4 squares away from the mirror line, then which of the following statements is correct when they are reflected?
None of the above
Correct answer: Vertices A' and B' are also 4 squares away from the mirror line
Vertices C and D are 2 squares away from the mirror line
Vertices C' and D' are also 4 squares away from the mirror line
Q4.
Which of the following statements is correct?
Correct answer: A mirror line is a straight line which shows that both sides have exact reflective symmetry
A mirror line is a straight horizontal line which shows that both sides have exact reflective symmetry
A mirror line is a straight vertical line
A mirror line is a straight vertical line which shows that both sides have exact reflective symmetry
Q5.
If point A is 9 squares away from a mirror line and point B is exactly half way between point A and the mirror line then where is point B'?
4 squares away from the mirror line
Correct answer: 4.5 squares away from the mirror line
5.5 squares away from the mirror line
9 squares away from the mirror line

5 Questions

Q1.
Which of the following statements is correct?
Correct answer: The line of reflection can sometimes be horizontal or vertical
The line of reflection is always horizontal
The line of reflection is always parallel with the x axis
The line of reflection is always vertical
Q2.
If we are reflecting a shape onto a vertical line of symmetry then which of the following statements is correct?
Both the x and y coordinates of the reflected shapes will change
Both the x and y coordinates of the reflected shapes will stay the same
Only the x coordinate will stay the same
Correct answer: Only the y coordinate will stay the same
Q3.
If we are reflecting a shape onto a horizontal line of symmetry then which of the following statements is correct?
Both the x and y coordinates of the reflected shapes will change
Both the x and y coordinates of the reflected shapes will stay the same
Correct answer: Only the x coordinate will stay the same
Only the y coordinate will stay the same
Q4.
If a shape is reflected across a horizontal line of reflection and one of the vertices of this shape with the co-ordinate (-4,6) is just 2 squares away from the line of reflection what would it's reflected coordinate be?
(-2, 6)
(-2, 8)
Correct answer: (-4, 2)
(4, -6)
Q5.
If a square is reflected across a horizontal line of symmetry where A (-6,7) reflects to ( -6,1) and B(-3,7) reflects to (-3,1), what are the reflected points of C and D?
(-3,7) and (-3,2)
(-6,3) and (-3,4)
Correct answer: (-6,4) and (-3,4)
(-6,4) and (-4,3)

Lesson appears in

UnitMaths / Transformations