What are some uses of magnetic materials?

In this lesson, we will learn how to make an electromagnet and write up an investigation to make our own electromagnet.

What are some uses of magnetic materials?

In this lesson, we will learn how to make an electromagnet and write up an investigation to make our own electromagnet.

Switch to our new science teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. State what an electromagnet is
  2. Describe how to make an electromagnet
  3. Give examples of uses of magnets and electromagnets

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

7 Questions

Q1.
What happens when you move the north and north poles of two magnets together?
attract
no effect
Correct answer: repel
Q2.
What happens when you move the north and south poles of two magnets together?
Correct answer: attract
no effect
repel
Q3.
What happens when you move the north pole of a magnet and an iron nail together?
Correct answer: attract
no effect
repel
Q4.
What happens when you move the south pole of a magnet and an iron nail together?
Correct answer: attract
no effect
repel
Q5.
What happens when you move an iron nail (not magnetised) and iron filings (not magnetised) together?
attract
Correct answer: no effect
repel
Q6.
What happens when you move a magnet and a piece of plastic together?
attract
Correct answer: no effect
repel
Q7.
What happens when you move an iron nail (not magnetised) and a piece of plastic together?
attract
Correct answer: no effect
repel

3 Questions

Q1.
When we combine electricity with magnets, what is this called?
Electric magnets
Correct answer: Electromagnetism
Magnetselectro
Q2.
When making an electromagnet, how is the wire combined with the iron?
Correct answer: coiled
in a zig zag formation
in strips
Q3.
Which of these is a source of electricity that could be used to make an electromagnet?
Correct answer: battery
magnet
stone

Lesson appears in

UnitScience / Magnetism

Science