What is refraction and how can we use it?

In this lesson, we will learn what happens when light travels through two transparent materials. We're going to learn what refraction is, how we can use it and we will carry out an investigation to show that refraction is occurring. For this lesson If you would like to take part in the demonstration you will need a piece of plain paper and a transparent glass of water. If you don't have these things then don't worry! You can still complete the lesson and watch the teacher's demonstration.

What is refraction and how can we use it?

In this lesson, we will learn what happens when light travels through two transparent materials. We're going to learn what refraction is, how we can use it and we will carry out an investigation to show that refraction is occurring. For this lesson If you would like to take part in the demonstration you will need a piece of plain paper and a transparent glass of water. If you don't have these things then don't worry! You can still complete the lesson and watch the teacher's demonstration.

Lesson details

Key learning points

  1. What happens to light when it refracts
  2. Identify whether reflection or refraction has taken place

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is reflection?
An object that emits light
The absence of light
Correct answer: When light bounces off an object
Q2.
What types of material are reflective?
Dull, dark materials
Correct answer: Smooth, shiny materials
Q3.
Fill in the gap with the correct word: The angle of incidence is always _____ to the angle of reflection
Different
Correct answer: Equal
Underneath
Q4.
With diffuse reflection how does light bounce off a surface?
Correct answer: In different directions
In the same direction
Q5.
On which surfaces does specular reflection occur?
Bumpy surfaces
Correct answer: Smooth surfaces

5 Questions

Q1.
What is reflection?
An object that emits light
The absence of light
Correct answer: When light bounces off an object
Q2.
What is refraction?
Correct answer: When a light wave changes direction as it moves from one transparent material to another.
When an opaque object blocks light and creates a dark patch.
When the angle of incidence and reflection are equal.
Q3.
Which of these is NOT a use of refraction?
Creating a sparkling effect in diamonds
To focus light on a point
Correct answer: To use as a mirror
Q4.
Is photo A an example of reflection or refraction?
An image in a quiz
Reflection
Correct answer: Refraction
Q5.
Is photo B an example of reflection or refraction?
An image in a quiz
Correct answer: Reflection
Refraction

Lesson appears in

UnitScience / Light

Science