Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Build a clay celebration cake

      Lesson details

      Learning outcome

      I can sculpt and decorate a clay celebration cake using different techniques.

      Key learning points

      1. Understand that clay can be molded and shaped into forms like celebration cakes.
      2. Demonstrate how to join pieces of clay together using slip and scoring to build a three-dimensional structure.
      3. Apply knowledge of textures and patterns in clay to enhance the design of their cake.

      Keywords

      • Sculpting - the process of creating three-dimensional works by shaping or combining materials

      • Slip - a liquid mixture of clay and water used to join pieces of clay

      • Coiling - a technique of shaping clay by rolling it into long, snake-like pieces and stacking them to create shapes

      Common misconception

      If the clay is wet, it will stick together and hold without needing to apply slip.

      Clay must be wet enough to join properly. Without slip, dry clay won't bond effectively, leading to cracks. The best way to stick together different pieces of clay is to score each side and use slip to ensure a secure connection.

      Teacher tip

      When students are building their cakes, remind them to keep their clay pieces moist but not too wet. Dry clay can crack, and overly wet clay may collapse. Encourage students to apply textures and detail to refine their sculpture. If a hollow structure is created students must create an air hole.

      Equipment

      Clay (air-dry or kiln-fired). Clay tools (rolling pins, texture stamps, carving tools). Paper and pencil for sketching ideas. Aprons to protect clothing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The coil technique in ceramics is ...

      flattening the clay into a thin sheet.
      squeezing clay into shape with your fingers.
      Correct answer: shaping clay using long rolls of clay stacked on top of each other.
      breaking the clay into small pieces.

      Q2.
      Slip is used to __________ in clay work.

      Correct answer: join two pieces of clay together
      decorate the surface
      make the clay slippery for fun
      make clay dry faster

      Q3.
      Which of these is an example of a ceramic object?

      A paper lantern
      A wooden spoon
      A plastic water bottle
      Correct answer: A clay pot that has been fired in a kiln

      Q4.
      What is slab building in ceramics?

      Using your hands to pinch and shape clay into a ball
      Correct answer: Rolling out flat, even pieces of clay and cut into shapes or assembled together
      Mixing water with clay to create a slip
      Stacking long coils of clay to form a sculpture

      Q5.
      Put these pottery making steps in order:

      1 - Preparing the clay
      2 - Forming
      3 - Drying
      4 - Firing in the kiln
      5 - Glazing
      6 - Glazing (firing)

      Q6.
      Match each clay technique to how it's used:

      Correct Answer:coil technique,shaping clay using long rolls of clay stacked on top of each other

      shaping clay using long rolls of clay stacked on top of each other

      Correct Answer:pinch technique,shaping clay by pinching it between fingers to form a pot or bowl

      shaping clay by pinching it between fingers to form a pot or bowl

      Correct Answer:slip,a liquid mixture of clay and water used to join pieces of clay

      a liquid mixture of clay and water used to join pieces of clay

      6 Questions

      Q1.
      Why do artists use the coiling technique?

      To make clay dry faster
      To flatten the clay
      Correct answer: To build up height and shape in their sculpture
      To paint the clay

      Q2.
      Which tool might you use to add texture to your clay cake sculpture?

      A spoon
      Your hands only
      Water
      Correct answer: A modelling tool with a point or shape

      Q3.
      It is important to keep clay moist when working with it to ...

      make it easier to paint.
      prevent it from becoming too soft and collapsing.
      Correct answer: prevent it from drying and cracking.

      Q4.
      Why is it important to add texture to your clay cake sculpture?

      To make the sculpture easier to paint
      To make the sculpture feel rough and bumpy
      Correct answer: To make the sculpture look more interesting and realistic
      To make the clay dry faster

      Q5.
      Which of the following are hand-building clay techniques?

      Correct answer: coiling (making long, snake-like coils of clay)
      scoring (scratch lines to help two pieces stick together)
      Correct answer: slabbing (rolling out flat pieces of clay)
      Correct answer: pinching (shaping the clay by pinching it)

      Q6.
      Match the keywords to the definitions:

      Correct Answer:sculpting,the process of creating 3D works by shaping or combining materials

      the process of creating 3D works by shaping or combining materials

      Correct Answer:slip,a liquid mixture of clay and water used to join pieces of clay

      a liquid mixture of clay and water used to join pieces of clay

      Correct Answer:coiling,shaping clay by rolling it into long pieces and stacking them

      shaping clay by rolling it into long pieces and stacking them


      To help you plan your 5 art and design lesson on: Build a clay celebration cake, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...