Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Experiment with coil and pinch pot techniques

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a clay pot using coil and pinch techniques, adding texture to make it unique.

      Key learning points

      1. Learn how to use the coil and pinch techniques to create a clay pot.
      2. Correct application of slip ensures that clay sculptures are less likely to break during the drying or firing process.
      3. Develop creative skills in adding textures and personal designs to your pottery.

      Keywords

      • Coil technique - a method of shaping clay using long rolls of clay stacked on top of each other

      • Pinch technique - a method of shaping clay by pinching it between fingers to form a pot or bowl

      • Slip - a liquid mixture of clay and water used to join pieces of clay

      Common misconception

      Even if the coils don't stick together, the pot will still hold together once it dries or after it's fired.

      Coils need to be properly joined using slip to ensure they don’t separate during the drying or firing process.

      Teacher tip

      Encourage students to apply firm pressure when stacking coils and use water or slip to seal the joints. Remind them to smooth both the inside and outside of their pots. Focus on symmetry and balance - these are key to creating well-formed and stable pottery pieces.

      Equipment

      Clay (air-dry or kiln-fired). Water and sponges. Clay tools (e.g. modelling tools, wooden sticks, spoons or forks). Slip. Aprons to protect clothing.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A is a three dimensional artwork made by shaping or combining different materials

      An image in a quiz
      Correct Answer: sculpture, model, maquette

      Q2.
      Fill in the missing gap: Ceramics are objects made from __________ and hardened by heat.

      An image in a quiz
      wood
      paint
      Correct answer: clay
      metal

      Q3.
      Which of the following is not an element of art?

      line
      texture
      Correct answer: proportion
      shape
      colour

      Q4.
      What does the keyword 'texture' mean?

      how something feels and the darkness of a surface
      how something looks only and the colour of a surface
      Correct answer: how something feels or the appearance of a surface
      how light something is and the temperature of a surface

      Q5.
      What is the name of the method of attachment when working with clay?

      scoring and slapping
      slipping and slapping
      Correct answer: scoring and slipping
      scoring and sliding

      Q6.
      Textures can be created in clay by using different like forks, stamps, and sponges.

      Correct Answer: tools, objects

      4 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:coil technique,shaping clay using long rolls of clay stacked on top of each other

      shaping clay using long rolls of clay stacked on top of each other

      Correct Answer:pinch technique,shaping clay by pinching it between fingers to form a pot or bowl

      shaping clay by pinching it between fingers to form a pot or bowl

      Correct Answer:slip,a liquid mixture of clay and water used to join pieces of clay

      a liquid mixture of clay and water used to join pieces of clay

      Q2.
      What is the name of the action of kneading and pressing the clay firmly against a surface to remove air bubbles?

      wodging
      Correct answer: wedging
      spreading
      slipping

      Q3.
      What is used to join coils of clay together during the process of making a pot?

      water
      Correct answer: slip
      glue

      Q4.
      Order the steps for making a pot using the pinch technique:

      An image in a quiz
      1 - Begin by taking a ball of clay
      2 - Push your thumb into the top of the ball
      3 - Pinch with your thumb and fingers to start forming a bowl
      5 - Slowly work your way around the edges, keeping the shape symmetrical
      6 - Smooth out any rough areas to make the sides even

      To help you plan your 5 art and design lesson on: Experiment with coil and pinch pot techniques, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...