Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Experimenting with clay for a cake sculpture

      Lesson details

      Learning outcome

      I can experiment with different clay techniques to create a textured, cake-inspired sculpture.

      Key learning points

      1. Understand the properties of clay and how to manipulate it.
      2. Experiment with different clay techniques (pinching, coiling, slab building).
      3. Develop fine motor skills and creative expression through hands-on exploration.

      Keywords

      • Clay - a natural material that can be shaped when wet and hardens when dried or fired

      • Texture - the feel or appearance of a surface, which can be smooth, rough, or patterned

      • Score & slip - a technique for joining clay pieces by scratching the surface (scoring) and adding watery clay (slip)

      • Coil - a rolled-out snake-like piece of clay used for building shapes

      Common misconception

      Two pieces of clay can just be pressed together to attach them.

      Clay needs to be scored and slip applied to create a strong bond, just like glue helps stick paper together.

      Teacher tip

      Encourage pupils to work slowly and mindfully with clay as rushing can cause cracks! Remind them to keep their clay moist and always use score & slip when joining pieces. Celebrate experimentation, as mistakes can lead to creative discoveries.

      Equipment

      Clay (air-dry or kiln-fired). Clay tools (wooden sticks, rolling pins, carving tools). Water pots & sponges. Images of ceramic cakes for inspiration. Paper & pencils (for sketching designs).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:Sketch,making quick and simple drawings to show ideas or the things we see

      making quick and simple drawings to show ideas or the things we see

      Correct Answer:Composition,is the combination of a selection of elements arranged and organised

      is the combination of a selection of elements arranged and organised

      Correct Answer:Texture,the feel or appearance of a surface

      the feel or appearance of a surface

      Q2.
      Complete the following statement: Texture means the feel or appearance of a .

      Correct Answer: surface

      Q3.
      Complete the following statement: Clay can be shaped when wet and hardens once or fired in a kiln.

      Correct Answer: dried, dry

      Q4.
      Ceramics is the name given to both functional and decorative objects made from ...

      Correct answer: clay
      metal
      wood
      sand

      Q5.
      Ceramics have been used for __________ of years for sculptures and artworks.

      tens
      hundreds
      Correct answer: thousands

      Q6.
      Which of the following could be used to add texture to wet clay?

      Correct answer: A fork
      Correct answer: A twig
      Correct answer: A stamp
      Water

      6 Questions

      Q1.
      What is clay most commonly used for in art?

      painting
      weaving
      Correct answer: sculpting
      drawing

      Q2.
      What does the word texture mean when talking about clay sculptures?

      Correct answer: The feel or appearance of a surface
      The size of a sculpture
      The weight of the clay
      The colour of the surface

      Q3.
      What are the three basic techniques to shape and join clay?

      push
      Correct answer: pinch
      poke
      Correct answer: coil
      Correct answer: slab

      Q4.
      Why do artists use the score and slip technique when working with clay?

      To make the clay shiny
      To clean the clay
      Correct answer: To join two pieces of clay together
      To make the clay dry faster

      Q5.
      Put these steps in the correct order for using the score and slip technique:

      1 - Score both clay surfaces you want to join
      2 - Apply slip to one or both scored surfaces
      3 - Join the pieces together
      4 - Smooth the edges

      Q6.
      Match the clay term to its correct definition:

      Correct Answer:coil,a rolled-out snake-like piece of clay used for building shapes

      a rolled-out snake-like piece of clay used for building shapes

      Correct Answer:scoring,scratching the clay

      scratching the clay

      Correct Answer:slipping,adding a mixture of clay and water

      adding a mixture of clay and water

      Correct Answer:clay,a natural material that can be shaped when wet, hardens when dried

      a natural material that can be shaped when wet, hardens when dried


      To help you plan your 5 art and design lesson on: Experimenting with clay for a cake sculpture, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...