Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Assemblage: exterior box design

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate and refine my assemblage art box considering surface design

      Key learning points

      1. Artists might reflect on and evaluate their artwork before it is complete to make improvements to refine their work.
      2. Artists evaluate their work to help them reflect on their choices and become better artists over time.
      3. The surface design of an artwork is the process of decorating, altering, or adding texture to the surface.

      Keywords

      • Evaluate - to look at something carefully to understand what is good about it, what could be better, and how it can be improved

      • Joining techniques - the different ways materials can be connected or fixed together

      • Surface design - the process of decorating, altering, or adding texture to the surface of a material or object

      Common misconception

      Evaluation and reflection only takes place when the artwork is complete.

      Remind children that reflecting upon your artwork can be useful at any stage of the creative process. It helps the artist recognise their successes and decide upon areas that could be improved.

      Teacher tip

      For this lesson, children may need further collected personal or tactile materials to improve and enhance their sculptures. This could be planned for in the previous lesson.

      Equipment

      glue, further collected materials, masking tape, scrap cardboard

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What type of materials can be used in assemblage sculptures?

      Only natural materials
      Correct answer: Everyday objects, photographs and text
      Only manufactured items

      Q2.
      An art form that involves creating a composition by combining objects is called an ...

      Correct Answer: assemblage, art box

      Q3.
      Match the following keywords to their correct descriptions:

      Correct Answer:Mixed media,Combining different materials in one artwork

      Combining different materials in one artwork

      Correct Answer:Collage,Arranging different materials and sticking them together on a surface

      Arranging different materials and sticking them together on a surface

      Correct Answer:Joining techniques,Methods for connecting parts together

      Methods for connecting parts together

      Q4.
      Why is it important to think about the joining technique for each element in your art box?

      To make it look more colourful
      Correct answer: To ensure stability and effectiveness
      To fill the entire box

      Q5.
      You can create an expressive letterform by experimenting with shapes, styles, and ...

      Correct Answer: colours, colour

      Q6.
      Which of the following can be a disadvantage of using L-braces in assemblage sculptures?

      They are easy to undo.
      Correct answer: They can be fiddly to use in small spaces.
      They help hold shape.

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions:

      Correct Answer:Joining techniques,The process of connecting materials

      The process of connecting materials

      Correct Answer:Surface design,The process of decorating the surface of a material or object

      The process of decorating the surface of a material or object

      Correct Answer:Evaluate,To assess the quality of something

      To assess the quality of something

      Q2.
      What is the main purpose of evaluating your artwork?

      To finish quickly
      To compare with others
      Correct answer: To identify successes and areas for improvement

      Q3.
      The process of altering an artwork's surface to improve its appearance is known as design.

      Correct Answer: surface

      Q4.
      Which technique might you use to join objects to your sculpture?

      A) Gluing
      B) Piercing
      Correct answer: Both A and B

      Q5.
      Reflection on your artwork is only necessary once the piece is finished. Do you think this is:

      True
      Correct answer: False
      Partly true

      Q6.
      When using __________ techniques, artists connect materials to create a secure sculpture.

      Correct Answer: joining, joins, join

      To help you plan your 5 art and design lesson on: Assemblage: exterior box design, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...