Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Art installation: sculpture you can walk through

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a collective sculpture by exploring a variety of materials and approaches

      Key learning points

      1. Repurposed materials can be shaped to look alike or contrast with each other.
      2. Artists can use repetition and transformation to change meaning.
      3. Sometimes artists will create parts of an artwork separately before linking them together.
      4. Collective artworks can change the way a space feels and functions.

      Keywords

      • Materials - the things we use to make art, like paper, paint, fabric or clay

      • Repurposed - old or used items that are given a new use

      • Link - connections between objects or ideas

      Common misconception

      Some materials are too simple to be art.

      Remind pupls that artists like El Anatsui use simple, reused materials to make powerful work about memory, movement and transformation.

      Teacher tip

      For Task B, it maybe helpful for pupils to work with similar sized peices of cardboard. This will make joining the pieces for Task C more managable.

      Equipment

      cardboard, tin foil, range of recycled materials, string, fabric scaps, hole punches, pencils

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What did Romuald Hazoumè use to make his big artwork called 'La Bouche du Roi'?

      Paint and paper
      Correct answer: Lots of everyday objects
      Only metal and glass
      Clay and stones

      Q2.
      What is a press print?

      A painting you press on the wall

      A drawing with a pencil on paper
      Correct answer: A picture made by pressing into paint or ink

      A type of sculpture covered in ink

      Q3.
      What is the name for the texture or shape left behind when you make a print?


      Colour
      Correct answer: Mark
      Shadow
      Line

      Q4.
      Match the Arte Povera idea to the correct sentence:

      Correct Answer:Use simple materials,They used wood, rocks, and soil

      They used wood, rocks, and soil

      Correct Answer:Change over time,Their art could grow or disappear

      Their art could grow or disappear

      Correct Answer:New way to see art,They wanted people to think differently about art

      They wanted people to think differently about art

      Q5.
      Put these steps in order to make a sculpture with balance:

      1 - Place a wide object on the bottom
      2 - Add medium shapes on top
      3 - Balance a small item at the top


      Q6.
      What word means it won’t last forever?

      Correct Answer: Temporary

      6 Questions

      Q1.
      What is an art installation you can walk through?

      A small drawing you can fold up
      A wall painting you can use to decorate
      A picture on paper you can hang up
      Correct answer: A big sculpture you move around in

      Q2.
      What does repurposed mean?

      Correct answer: Used again for something new
      Brand new and usually expensive
      Made for eating or drink
      Broken and thrown away

      Q3.
      Why might artists use different materials in a sculpture?

      To make it soft and colourful
      Correct answer: To create flow and rhythm
      To make it feel soft and smooth only
      So they can use only one material

      Q4.
      Match the object to how it could be used in an installation:

      Correct Answer:Carboard box,As a wall or base

      As a wall or base

      Correct Answer:String,To connect or hang pieces

      To connect or hang pieces

      Correct Answer:Plastic bottles,To build shapes or tunnels

      To build shapes or tunnels

      Q5.
      Put the steps in order to start building an installation:

      1 - Collect materials
      2 - Plan the shapes and story
      3 - Build the sculpture together

      Q6.
      What do we call things like paper, cardboard, or string used in art?

      Correct Answer: Materials

      To help you plan your 3 art and design lesson on: Art installation: sculpture you can walk through, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...