Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Balance and print: telling stories with everyday things

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create sculpture and prints using everyday objects.

      Key learning points

      1. Sculptures can be made from everyday materials and objects.
      2. Some artworks are temporary but still powerful.
      3. Artists often tell stories with what they find, collect or reuse.
      4. Press prints can repeat and carry meaning from objects we know.

      Keywords

      • Temporary - something is only meant to last for a short period of time

      • Sculpture - a three dimensional piece of art

      • Press print - a type of printing where an inked block or plate is pressed onto paper

      Common misconception

      Sculpture has to be glued or stuck together to be finished.

      Remind pupils that some sculptures are temporary – artists sometimes build things that can fall, change or disappear.

      Teacher tip

      If teaching this lesson in a classroom context, pupils could gather materials and objects from around the school.

      Equipment

      Access to everyday objects, paper, printing ink, printing trays, polystyrene printing blocks, rollers, pencils, felt-tip pens.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does smudging do to your drawing?

      Makes it neater and more organised
      Correct answer: Makes soft shadows and fuzzy forms
      Makes it brighter and more colourful
      Makes small shapes and more detailed lines

      Q2.
      How did Käthe Kollwitz make her pictures feel strong and serious?

      She used glitter and bright colours
      She drew flowers, large trees and small animals
      Correct answer: She used dark tones, strong lines and deep shadows
      She painted with light watercolours to create shadows

      Q3.
      Match the word to what it means in art:

      Correct Answer:Charcoal,A black drawing material

      A black drawing material

      Correct Answer:Smudge,To rub and soften marks

      To rub and soften marks

      Correct Answer:Atmosphere,The mood or feeling in art

      The mood or feeling in art

      Q4.
      Put these steps in order to start a charcoal drawing:

      1 - Make light sketching lines

      2 - Use harder pressure for darker lines
      3 - Smudge to add shadows
and soften shapes

      Q5.
      What black drawing material did we use in our lesson?

      Correct Answer: Charcoal

      Q6.
      What word means the mood or feeling in your picture?

      Correct Answer: Atmosphere

      6 Questions

      Q1.
      What materials did Arte Povera artists use?

      Only expensive things like gold and jewels
      Correct answer: Everyday things like wood, rocks, and plants
      Only art equipment like paint and brushes
      Plastic and recycled metal only

      Q2.
      What does temporary mean?

      Stays forever for a long time
      Very small and detailed
      Correct answer: Lasts only for a short time
      Made of gold or silver

      Q3.
      Match the word to what it means:

      Correct Answer:Temporary,Doesn’t last forever

      Doesn’t last forever

      Correct Answer:Sculpture,Art you can walk around

      Art you can walk around

      Correct Answer:Press print,Pushed into paint to make a picture

      Pushed into paint to make a picture

      Q4.
      Match each action with what you do when creating a temporary sculpture:

      Correct Answer:Stack,Put objects one on top of another

      Put objects one on top of another

      Correct Answer:Lean,Rest objects against something

      Rest objects against something

      Correct Answer:Balance,Carefully place objects so they don’t fall

      Carefully place objects so they don’t fall

      Correct Answer:Hide or nest,Cover or tuck objects inside others

      Cover or tuck objects inside others

      Q5.
      What is the word for art made from everyday objects?

      Correct Answer: Sculpture

      Q6.
      Put these steps in the correct order to make a press print:

      1 - Choose an object to print with
      2 - Dip the object in paint
      3 - Press the object onto paper

      To help you plan your 3 art and design lesson on: Balance and print: telling stories with everyday things, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...