Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Charcoal worlds: draw, smudge, imagine

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use charcoal to create an imagined place.

      Key learning points

      1. Charcoal can be used in many different ways: smudging, shading, erasing and layering
      2. Artists use marks, shapes and atmosphere to build places and tell stories
      3. Animation or atmosphere can transform a still drawing

      Keywords

      • Charcoal - a black, crumbly art material made from burned wood

      • Smudge - a blurry mark made when something like charcoal is rubbed or smeared

      • Atmosphere - the mood or feeling created in an artwork

      Common misconception

      Charcoal is just for colouring or outlines.

      Remind children that charcoal is a powerful tool for mood and space – it can create atmosphere.

      Teacher tip

      For Task C, children may require photocopies of thier work so their original drawings are not rubbed out.

      Equipment

      charcoal, rubbers, A4 paper, digital devices to take photographs, photocopies of artwork made in Task B, pencils

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a sculpture?

      a type of song
      Correct answer: a 3D artwork you can walk around
      a flat painting
      a piece of writing

      Q2.
      What is sketching?

      painting with water
      building with blocks
      Correct answer: drawing quickly to show an idea
      cutting paper

      Q3.
      What is mark-making in drawing?

      Correct answer: using lines, dots or shapes to create a picture
      writing words neatly to create a story
      cutting shapes out of paper to make art
      mixing paint colours to create art

      Q4.
      Match the sculpture tool to its use.

      Correct Answer:hands,shape clay

      shape clay

      Correct Answer:pencil,make marks on paper

      make marks on paper

      Correct Answer:wire,support or build framework

      support or build framework

      Q5.
      Put these drawing steps in the right order.

      1 - Look carefully at your subject.
      2 - Draw the main shapes lightly.
      3 - Add details using lines.
      4 - Add shading or colour.

      Q6.
      What material can you roll, shape, and build with?

      Correct Answer: Clay

      6 Questions

      Q1.
      What material did we use in this lesson to draw?

      paint
      pencil
      Correct answer: charcoal
      chalk

      Q2.
      What word means the feeling or mood in a picture?

      colour
      line
      Correct answer: atmosphere
      shape

      Q3.
      What can you use to smudge charcoal?

      Correct answer: a finger or tissue
      a ruler
      a wet sponge
      a paintbrush

      Q4.
      Match the charcoal skill to what it helps with.

      Correct Answer:smudging,Create soft shadows.

      Create soft shadows.

      Correct Answer:pressing hard,Make bold, dark lines.

      Make bold, dark lines.

      Correct Answer:soft strokes,Draw light lines and shapes.

      Draw light lines and shapes.

      Q5.
      Put these ideas in order to show how atmosphere is created.

      1 - Think about the feeling you want (happy/spooky/calm).
      2 - Use charcoal lines and marks to show that feeling.
      3 - Add smudging, shadows and light areas to your drawing.

      Q6.
      What word means to rub and blur your drawing?

      Correct Answer: Smudge, blending

      To help you plan your 3 art and design lesson on: Charcoal worlds: draw, smudge, imagine, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...