Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Clay landscapes: hand building towers together

      Lesson details

      Learning outcome

      I can work collaboratively to build a clay coil structure

      Key learning points

      1. Simon Rodia built the Watts Towers alone, using recycled materials and no machines.
      2. Artists might use a continuous line drawing to explore different drawing materials.
      3. Clay can be used with an armature to construct an imagined place.
      4. Public art can symbolise pride, memory and provide a gathering place for protest and celebration.

      Keywords

      • Tower - a tall building or structure that stands up high above the ground

      • Continuous line - a line that never stops or lifts off the page

      • Armature - a strong frame or shape inside that helps hold the sculpture up

      Common misconception

      Once a sculpture is built, it should always stay the same.

      Some sculptures are meant to change over time. Artists might add to them, reuse parts or let nature affect them. Change can tell new stories and show that art is alive.

      Teacher tip

      Pupils may find it helpful to have a selection of repurposed materials to choose from or can spend some time gathering these.

      Equipment

      Clay, clay boards, large paper, cling film, brushes, water pots, selection of repurposed materials.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does the word link mean in art?

      To cut things apart
      Correct answer: To connect or join parts
      To paint with bright colours
      To throw something away

      Q2.
      What are materials in art?


      Words in a story
      Correct answer: Objects and things used to make art
      Music and sounds
used to create a performance
      Food and drink used for cooking

      Q3.
      What can you do to your materials when making art?

      Cut, fold, scrunch or rip them again and again
      Use the same colours or shapes to make them flow
      Put materials in rows, lines, or groups
      Correct answer: All of the above

      Q4.
      Match the art word to what it means:

      Correct Answer:Materials,Things used to make art

      Things used to make art

      Correct Answer:Repurposed,Used again in a new way

      Used again in a new way

      Correct Answer:Link,A connection between things

      A connection between things

      Correct Answer:Collective,Made by a group of people

      Made by a group of people

      Q5.
      What word means using something again?

      regenerate
      Correct answer: repurpose
      replay
      repeat

      Q6.
      Put these steps in the right order for using repurposed materials:

      1 - Find an old object
      2 - Think of a new use
      3 - Add it to your artwork

      6 Questions

      Q1.
      What is a ‘tower’ in art?

      A flat drawing that has lots of detail
      Correct answer: A tall structure that stands up high above the ground
      A small ball of clay that is used to decorate pots
      A painting on paper that is of a landscape

      Q2.
      What does a ‘continuous line’ mean when building with clay?

      A line that starts and stops many times
      A line drawn on paper that is long
      A broken line
      Correct answer: A line that goes on without breaking

      Q3.
      What is an ‘armature’ used for in clay sculpture?

      Correct answer: To help the clay hold its shape
      To paint the sculpture
      To make the clay dry faster
      To help cut the clay out carefully

      Q4.
      What materials did Simon Rodia use to build his towers?

      New blocks and bricks
      Only ancient wood and new, shiny metal
      Paint, paper and collaged materials
      Correct answer: Broken glass, pottery, shells, tiles, and wire found or recycled

      Q5.
      Put these steps in the right order to construct a clay coil tower:

      1 - Wind the coil around the armature
      2 - Cut the coil where the ends meet
      3 - Scratch the ends of the coils with a brush
      4 - Put slip on the scratches and join the clay together

      Q6.
      What is a long, rolled piece of clay called?

      Correct Answer: Coil

      To help you plan your 3 art and design lesson on: Clay landscapes: hand building towers together, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...