Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analyse a local landscape through the formal elements

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify and analyse shapes, lines, patterns and colour within an image.

      Key learning points

      1. Artists will sometimes analyse the formal elements of an image to get a better understanding of it.
      2. When artists analyse the formal elements, they might experiment with different materials.
      3. By identifying the formal elements, an artist can help the viewer experience the image in the same way that they did.

      Keywords

      • Formal elements - the basic parts that artists use to make pictures

      • Shape - shape is a flat figure or form that has boundaries

      • Line - a mark made by a moving point, such as a pencil or brush

      • Pattern - a design in which lines, shapes, forms or colours are repeated

      • Colour - the different hues of colour that we might see in an image

      Common misconception

      In nature, patterns are perfectly repeated.

      Remind children that in nature, patterns sometimes repeat but the shapes, colours or lines are slightly different.

      Teacher tip

      For this lesson, children will need copies of their chosen landscape photograph. If the previous lesson has not been completed, pupils could choose from a range of pre-photographed or printed images. Children could also have freedom in this lesson to choose and mix their media.

      Equipment

      Sketchbooks, watercolour palettes, paintbrushes, drawing pens, pencils, colouring pencils, ballpoint pens, charcoal, collage paper

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which is the best definition of a landscape?

      Correct answer: A view of a place
      A natural scene
      A view with buildings

      Q2.
      Which of the following is NOT a feature of a landscape?

      Trees
      Roads
      Correct answer: A person's face

      Q3.
      True or false? Urban landscapes can include natural features like trees and parks.

      Correct Answer: True, true

      Q4.
      What does the term "rule of thirds" mean in photography?

      A way to divide the image into four equal parts
      Correct answer: A guideline to help by dividing the image into nine equal parts
      A rule about how many people can be in a photograph

      Q5.
      Which of the following are human features?

      Correct answer: buildings
      lake
      flowers
      Correct answer: supermarkets

      Q6.
      Why might someone choose to photograph a landscape?

      Because it looks pretty
      Because it has a personal story or memory attached to it
      Correct answer: Both of these reasons

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is not a formal element of art?

      Shape
      Correct answer: Technology
      Line
      Colour

      Q2.
      Match the formal elements to their definitions.

      Correct Answer:Line,A mark made by a moving point

      A mark made by a moving point

      Correct Answer:Colour,Has hue, intensity, and value

      Has hue, intensity, and value

      Correct Answer:Shape,A flat figure with boundaries

      A flat figure with boundaries

      Correct Answer:Pattern,A repeated design

      A repeated design

      Q3.
      Fill in the gap: The basic parts that artists use to make pictures are called .

      Correct Answer: formal elements

      Q4.
      True or False? Artists only use geometric shapes in their work.

      True
      Correct answer: False

      Q5.
      Which image shows patterns made from shapes?

      A single shape
      Correct answer: A design with repeated elements
      A random assortment of colours

      Q6.
      When analysing a landscape, artists often the colours they see to recreate them in their artwork.

      Correct Answer: mix

      To help you plan your 4 art and design lesson on: Analyse a local landscape through the formal elements, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...