Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Identifying and applying the influence of other artists

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the work of other artists to inspire my own work

      Key learning points

      1. Artists can interpret their inspiration using their own, distinctive style.
      2. Artists might choose to apply another artist's style to practise a technique, or trial out a different idea.
      3. Exploring different styles is an important part of discovering what you like as an artist.

      Keywords

      • Inspire - something that makes someone want to create in a meaningful way

      • Distinctive - having qualities that sets something apart from others

      • Style - the techniques, methods and elements that characterise an artist's work and distinguish it from others

      Common misconception

      When artists look at the same landscape, their artwork will look similar.

      Remind children that sometimes artists will make artwork that looks similar, but this is not always the case. Artists can interpret their inspiration using their own, individual style.

      Teacher tip

      For Task A, it may be helpful to provide children with a variety of images showing landscapes interpreted by different artists. Pupils may find it helpful to have hard copies of these images.

      Equipment

      Landscape photographs, watercolour paint, water pots, paintbrushes

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A tint is made by adding __________ to a hue of colour.

      Correct Answer: white, White

      Q2.
      What do you create by adding black to a hue?

      tint
      Correct answer: shade
      effect

      Q3.
      Match the term to its definition:

      Correct Answer:tint,a lightened colour, made by adding white

      a lightened colour, made by adding white

      Correct Answer:shade,a darkened colour, made by adding black

      a darkened colour, made by adding black

      Q4.
      Which painting technique uses a dry paintbrush?

      wet on wet
      Correct answer: dry brush
      Blending

      Q5.
      When using a paintbrush, rolling it can create a edge.

      Correct Answer: rough

      Q6.
      Artists can only use paintbrushes for one effect.

      True
      Correct answer: False

      6 Questions

      Q1.
      Which term describes the qualities that set an artist's work apart?

      Correct answer: style
      technique
      colour

      Q2.
      Artists might explore different styles to new techniques.

      Correct Answer: practise, practice

      Q3.
      Match the artist to their distinctive feature:

      Correct Answer:John Dyer,Bright, bold colours

      Bright, bold colours

      Correct Answer:Norman Lewis,Dark tones, abstract shapes

      Dark tones, abstract shapes

      Correct Answer:Georgette Chen,Realistic colour palette

      Realistic colour palette

      Q4.
      True or False: Artists can use another artist's style in their own work.

      Correct answer: True
      False

      Q5.
      What is a key reason for exploring different artistic styles?

      It makes art harder to understand
      Correct answer: It helps discover what you like as an artist
      It focuses on one specific theme

      Q6.
      When looking at an artist's work, you might consider the ...

      Correct Answer: composition, layout

      To help you plan your 4 art and design lesson on: Identifying and applying the influence of other artists, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...