Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lay the foundations for a local landscape painting

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan and make a sketchbook for my landscape painting.

      Key learning points

      1. Artists can make their own concertina sketchbooks for their artwork.
      2. Artists might plan using a layout, where they consider the visual elements of their artwork.
      3. Artists can choose the scale of their landscape, either using segments, or a whole image, to take inspiration from.

      Keywords

      • Concertina sketchbook - a type of accordion-folded book, where pages are connected in a continuous, folding sequence

      • Layout - the arrangement and organisation of visual elements within an artwork

      • Scale - the size of an object or element in relation to other objects

      Common misconception

      Artists can only work in sketchbooks purchased from a shop.

      Remind children that artists can work in lots of different styles of sketchbook, including ones they have made themselves.

      Teacher tip

      For additional guidance on making a concertina sketchbook, please see the narrated media clips. This clip can be slowed down or paused when required.

      Equipment

      Watercolour paints, water pots, painbrushes, rulers, pencils, A3 paper, glue, scissors

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to its definition:

      Correct Answer:Distinctive,Unique qualities that set something apart

      Unique qualities that set something apart

      Correct Answer:Inspire,Something that motivates creation

      Something that motivates creation

      Correct Answer:Style,Techniques that define an artist's work

      Techniques that define an artist's work

      Q2.
      Why is it important to explore different artistic styles?

      It makes art harder to understand
      Correct answer: It helps discover personal preferences
      It focuses on one specific theme

      Q3.
      Which artist is known for using bright, bold colours?

      Norman Lewis
      Georgette Chen
      Correct answer: John Dyer

      Q4.
      What do you notice about artists who paint the same landscape?

      Their work always looks similar
      Correct answer: They interpret it in different styles
      They copy each other exactly

      Q5.
      Artists can interpret their inspiration using their own, style.

      Correct Answer: distinctive

      Q6.
      Match the artist to their style:

      Correct Answer:Georgette Chen,Dark, abstract shapes

      Dark, abstract shapes

      Correct Answer:Norman Lewis,Small brush marks for texture

      Small brush marks for texture

      Correct Answer:John Dyer,Bright, vivid colours

      Bright, vivid colours

      6 Questions

      Q1.
      Match the keyword with its definition:

      Correct Answer:Concertina,Accordion-folded sketchbook

      Accordion-folded sketchbook

      Correct Answer:Layout,Arrangement of visual elements

      Arrangement of visual elements

      Correct Answer:Scale,Size of an object in relation

      Size of an object in relation

      Q2.
      What is the first step in making a concertina sketchbook?

      Glue the papers together
      Correct answer: Fold a piece of paper in half
      Measure the size of the sketchbook

      Q3.
      Artists can take inspiration from other when planning their artwork.

      Correct Answer: artists, artists, artworks, other artworks

      Q4.
      True or False? Artists can only use sketchbooks bought from a shop.

      True
      Correct answer: False

      Q5.
      Which element is NOT important when planning your landscape layout?

      The colours you'll use
      Correct answer: The style of your clothing
      The scale of your artwork

      Q6.
      When planning, an artist might decide to paint a of the landscape on each page of their sketchbook.

      Correct Answer: section

      To help you plan your 4 art and design lesson on: Lay the foundations for a local landscape painting, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...