Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Photograph a landscape in your local area

      Lesson details

      Learning outcome

      I can photograph a local landscape.

      Key learning points

      1. Local landscapes can be important to people for different reasons.
      2. Photographers can choose to use the rule of thirds to aid their composition.
      3. Photographers consider their light carefully, and the effect it will have upon their composition.

      Keywords

      • Landscape - the view of a place, including both natural and human-made features

      • Composition - how we arrange or organise the things we want to take a picture of

      • Rule of thirds - a guideline to help make pictures look more balanced

      Common misconception

      Urban landscapes cannot contain any natural features.

      Remind children that both natural and urban landscapes can have a mix of natural and human-made features, but natural landscapes focus more on nature, and urban landscapes focus more on buildings and roads.

      Teacher tip

      For Task B, pupils will need access to photographic equipment such as tablets. Ask children to explore their subject from different angles, and experiment with different lighting and photographic features. If it is challenging to access a local landscape, pupils could work on the school site.

      Equipment

      Cameras or digital devices, access to a local landscape where possible.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these images is a landscape?

      Correct Answer: An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz
      An image in a quiz

      Q2.
      Landscapes can depict buildings. True or false?

      Correct Answer: true, True

      Q3.
      Which of the following are human features?

      Correct answer: A bridge
      Correct answer: A school building
      A river
      A mountain

      Q4.
      You take a photo but there is a beam of light cutting right across the image. What should you have considered here?

      The subject of the picture
      Correct answer: The light
      The composition

      Q5.
      Why do people often take a photograph of a landscape?

      To try to capture a memory
      Correct answer: To capture a view of a place
      To remember their friends or family

      Q6.
      Think about your local area. Are there both natural and human features you might see?

      Correct answer: Yes
      No

      6 Questions

      Q1.
      What is a landscape?

      Correct answer: A view of a place
      A type of painting
      A photograph of a person

      Q2.
      The of thirds is a guideline that helps make pictures look more balanced.

      Correct Answer: rule, Rule

      Q3.
      Match the term to its definition:

      Correct Answer:Composition,How we arrange things in a photo

      How we arrange things in a photo

      Correct Answer:Landscape,Natural and human-made features

      Natural and human-made features

      Q4.
      True or False? Urban landscapes can only include human-made features.

      True
      Correct answer: False

      Q5.
      Photographers should consider the when taking a picture to enhance their subject.

      Correct Answer: light, lighting

      Q6.
      Which of the following can be included in a landscape?

      Just buildings
      Only natural features
      Correct answer: Both natural and human-made features

      To help you plan your 4 art and design lesson on: Photograph a landscape in your local area, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...