Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Print a repeat pattern using a motif

      Lesson details

      Learning outcome

      I can print a repeating pattern using a motif.

      Key learning points

      1. Foam printing can be used to transfer a motif onto paper or fabric.
      2. Repeating, rotating, and mirroring a motif creates different pattern effects.
      3. Careful spacing and alignment help to create a neat and effective repeated pattern.

      Keywords

      • Printmaking - making prints by pressing a design from a block, plate, or screen onto paper or fabric

      • Print - a way of making a copy of something

      • Motif - is a repeated pattern, image, or theme

      Common misconception

      Pupils may think pressing down hard makes the print clearer.

      Applying even pressure will result in a clearer print.

      Teacher tip

      This lesson can take two days for experimentation. You could provide examples of how background colours can change the mood of the motif. Make sure pupils clean their fingers between prints.

      Equipment

      Polystyrene printing tiles, printing ink (water soluble) pen or pencil, paper towels, rollers, scrap paper

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is a motif?

      Correct answer: a)
      b)

      Q2.
      Where might you find motifs in everyday life?

      Only in museums
      Only in books
      Correct answer: In wallpaper, clothing, and architecture
      Only in paintings

      Q3.
      Which of the following is an example of a motif?

      A single colour on a canvas
      Correct answer: A repeated geometric pattern on a mosque wall
      A random sketch with no repetition
      A single word written in different fonts

      Q4.
      What is an important aspect of designing an effective motif?

      Using lots of colours and details
      Correct answer: Keeping it simple and bold
      Making sure it is very complex
      Only using straight lines

      Q5.
      What should you do first when designing your own motif?

      Draw lots of random shapes
      Correct answer: Start with a simple sketch
      Use only straight lines
      Add lots of details immediately

      Q6.
      Which cultural motif is known for its curved teardrop shape?

      Kente cloth
      Islamic geometric patterns
      Correct answer: Paisley
      Japanese wave designs

      5 Questions

      Q1.
      What is printmaking?

      Creating pictures using only pencils
      Correct answer: Making copies by pressing a design onto a surface
      Drawing freehand without any tools
      Painting directly onto fabric

      Q2.
      A motif is a pattern, image, or theme.

      Correct Answer: repeated, repeating, repetitive

      Q3.
      Match the terms with their definitions.

      Correct Answer:Printmaking,Creating copies using a printing method

      Creating copies using a printing method

      Correct Answer:Motif,A repeated design

      A repeated design

      Correct Answer:Transfer,The process of moving a design to another surface

      The process of moving a design to another surface

      Q4.
      Why do some artists prefer printing over drawing by hand?

      It takes longer to create designs
      Correct answer: It allows for consistent designs quickly
      Each design looks different
      It can only be used on fabric

      Q5.
      To create a print, you must apply to your foam plate.

      Correct Answer: ink, paint, paints

      To help you plan your 3 art and design lesson on: Print a repeat pattern using a motif, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...