Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Painting: the foundations of a facial expression

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a painting that expresses emotions by using different facial features.

      Key learning points

      1. Understand how to identify and represent emotions in facial expressions through observation.
      2. Explore techniques to sketch and paint a base portrait capturing key features of expression.
      3. Begin to develop painting skills with a focus on colour mixing to accurately create skin tones.

      Keywords

      • Proportion - how big or small parts of something are compared to each other

      • Hue - a particular shade or tint of a colour

      • Colour mixing - adding two or more colours together to create a mixed colour

      • Skin tone - the colour of a person’s skin

      Common misconception

      Faces are symmetrical and all proportions should fit to set guidelines.

      Most faces are asymmetrical with different proportions. Guidelines for drawing faces give only a rough estimation of where features might be placed, and will differ for each person, as we are all unique.

      Teacher tip

      Encourage pupils to observe their own and others' facial expressions in a mirror. Use simple questions like, "What changes when you smile?" to spark curiosity. Demonstrate sketching with guidelines step-by-step, and remind them that capturing emotion takes practice and patience!

      Equipment

      Paints, paintbrushes, water in pots, palette for mixing paintings, pencils, rubbers, paper.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these features is most important for conveying emotion in a facial expression?

      Correct answer: eyes
      chin
      hair

      Q2.
      What is proportion?

      the size of the paper being used
      the distance between the top and bottom of something
      Correct answer: how big or small something is compared to something else

      Q3.
      How can colour affect the mood of an artwork?

      by changing the size of the artwork
      Correct answer: by evoking different emotions
      by changing the materials

      Q4.
      What basic shapes are often used to sketch a face?

      Correct answer: circle and oval
      rectangle and hexagon
      square and triangle

      Q5.
      What does tone in art refer to?

      Correct answer: lightness or darkness of a colour
      texture of the surface
      type of material used

      Q6.
      When sketching facial features, where should the eyes typically be placed?

      near the top of the head
      below the nose
      Correct answer: exactly in the middle of the face

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to the definitions.

      Correct Answer:proportion,how big or small parts of something are compared to each other

      how big or small parts of something are compared to each other

      Correct Answer:hue,a particular shade or tint of a colour

      a particular shade or tint of a colour

      Correct Answer:colour mixing,adding two or more colours together to create a mixed colour

      adding two or more colours together to create a mixed colour

      Correct Answer:skin tone,the colour of a person’s skin

      the colour of a person’s skin

      Q2.
      Why is proportion important when drawing a face?

      to make the face symmetrical
      Correct answer: to ensure the features are the correct size and in the right place
      to draw faster

      Q3.
      refers to the arrangement of elements in an artwork or image.

      Complementary colours
      Correct answer: Composition
      Photography

      Q4.
      What is the first step in painting a face after sketching it?

      Correct answer: laying down a base skin tone
      adding details like eyebrows and eyelashes.
      painting the background

      Q5.
      What does adding highlights to a face painting do?

      makes the face appear flat
      darkens the overall painting
      Correct answer: emphasises raised areas of the face and light direction

      Q6.
      Faces are symmetrical and all proportions should fit to set guidelines.

      True
      Correct answer: False

      To help you plan your 5 art and design lesson on: Painting: the foundations of a facial expression, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...