Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Artists who use the rainforest as inspiration for their artwork

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe how rainforest themes influence artists' work.

      Key learning points

      1. Rainforest themes can be identified in artworks through specific features.
      2. Artists often draw inspiration from the vibrant colours and diverse life of the rainforest.
      3. Artists consider composition when creating their artwork.

      Keywords

      • Rainforest - a dense, tropical forest with diverse ecosystems

      • Diversity - the state of being diverse; variety, especially in species or forms

      • Composition - how the images or elements are arranged within an artwork

      • Feature - a part of something that makes it special

      Common misconception

      Pupils may think that artists need to have directly experienced something or physically visited somewhere to be inspired to create an artwork.

      Explain that artists can be inspired by the rainforest without being physically present there. Clarify that art inspired by rainforests could focus on plants, landscapes, or abstract interpretations.

      Teacher tip

      You could set the scene by playing rainforest-inspired sounds or music, like gentle rainfall, bird calls, and rustling leaves, while pupils work. This creates an immersive environment, helping them feel connected to the rainforest and inspiring creative ideas.

      Equipment

      Tablet/computer is required for research. Colouring media will be required.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What materials could you use to make a collage of the natural world?

      Correct answer: pieces of paper, leaves, and fabric
      only pencils and crayons
      computers and tablets

      Q2.
      Which tool can be used to erase mistakes?

      pencil
      pen
      Correct answer: eraser
      crayon

      Q3.
      Select the primary colours.

      Correct answer: red
      green
      Correct answer: blue
      Correct answer: yellow

      Q4.
      Which drawing technique shows dots?

      Correct answer: A
      B
      C

      Q5.
      Which of these animals might live in a rainforest?

      polar bear
      Correct answer: toucan
      penguin
      dog

      Q6.
      What is the main difference between a collage and a painting?

      Correct answer: A collage is made by sticking materials together. A painting is made with paint.
      A collage is only black and white but a painting is colourful.
      A collage can only be small but a painting can be big.

      4 Questions

      Q1.
      What is a key feature often found in artwork inspired by the rainforest?

      black and white colours
      geometric patterns
      Correct answer: vibrant colours and diverse species

      Q2.
      Which artist is known for creating rainforest inspired paintings?

      Claude Monet
      Correct answer: Henri Rousseau
      Frida Kahlo
      Correct answer: Abel Rodriguez

      Q3.
      Diversity is the state of being diverse; variety, especially in or forms.

      spacious
      Correct answer: species
      specifics

      Q4.
      Why might an artist use bright colours and animal images in an artwork that is inspired by the rainforest?

      to make the art look mysterious
      Correct answer: to capture the rainforest’s lively and diverse nature
      to make it look like a desert scene

      To help you plan your 3 art and design lesson on: Artists who use the rainforest as inspiration for their artwork, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...