Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Photograph a local landmark

      Lesson details

      Learning outcome

      I can photograph a local landmark, considering composition

      Key learning points

      1. Local landmarks can be important to people for different reasons.
      2. Photographers can choose to use the rule of thirds to aid their composition.
      3. Photographers consider their light carefully, and the effect it will have upon their composition.

      Keywords

      • Landmark - a notable and recognisable feature or structure in a specific area

      • Composition - how we arrange or organise the things we want to take a picture of

      • Rule of thirds - a guideline to help make pictures look more balanced

      Common misconception

      Landmarks are always human-made.

      Remind children that some landmarks are made by humans but others are natural formations, such as cliffs, trees or waterfalls.

      Teacher tip

      Lesson involves pupils having access to a local landmark. This lesson could be taught in conjunction with geography.

      Equipment

      Cameras or digital devices, access to a local landmark where possible.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? All landmarks are special to people.

      true
      Correct answer: false

      Q2.
      What can clay be used for in art?

      To make pictures with paint
      Correct answer: To make sculptures or models
      To make paper
      To create fabric for clothes

      Q3.
      What is texture in art?

      The way something smells
      Correct answer: The way something feels or looks like it feels
      The colour of something
      The shape of something

      Q4.
      True or false? In photography, "composition" means how things are arranged in a photo to make it look nice and balanced.

      Correct answer: true
      false

      Q5.
      Clay is a natural material that comes from the and is used to make many things like pots and sculptures.

      Correct Answer: ground, earth, soil

      Q6.
      Match the type of texture to the correct description:

      Correct Answer:smooth,A texture like the surface of a table or glass.

      A texture like the surface of a table or glass.

      Correct Answer:bumpy,A texture like the surface of a bubble wrap.

      A texture like the surface of a bubble wrap.

      Correct Answer:rough,A texture you would feel on a stone or sandpaper.

      A texture you would feel on a stone or sandpaper.

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Landmarks are always natural.

      true
      Correct answer: false

      Q2.
      What is one thing you should think about when photographing a landmark?

      Correct answer: How big the landmark is
      How popular the landmark is
      How cold the landmark is

      Q3.
      True or false? A good photographic composition means everything in the photo is perfectly centred.

      true
      Correct answer: false

      Q4.
      Composition is the of separate elements in an artwork.

      Correct Answer: arrangement, organisation, placement, positioning

      Q5.
      Put these steps in the right order to take a good photo of a local landmark.

      1 - Look carefully at the landmark and decide what you want to include in the photo.
      2 - Find the best spot to take the photograph from.
      3 - Make sure your camera is ready to take the photograph.
      4 - Take the photo.

      Q6.
      Match the term to its correct definition:

      Correct Answer:Composition,The arrangement of elements such as colour and shape in an artwork.

      The arrangement of elements such as colour and shape in an artwork.

      Correct Answer:Rule of thirds,The division of a photo into nine equal sections to make it balanced.

      The division of a photo into nine equal sections to make it balanced.

      Correct Answer:Balance,Evenly spacing the elements in an artwork so its not too full or empty

      Evenly spacing the elements in an artwork so its not too full or empty


      To help you plan your 4 art and design lesson on: Photograph a local landmark, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...