Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Developing and refining collages to represent home.

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop my collage by experimenting with composition, reflecting on my choices, and adapting my ideas to create a set design.

      Key learning points

      1. Playing around with various compositional ideas is helpful in consolidating final ideas.
      2. Refining areas of the collage through a reflective process adds deeper meaning.
      3. Having confidence to change ideas mid process will lead to more refined outcomes.

      Keywords

      • Domestic - relating to inside a home or to family relations, this can also refer to existing or occurring inside a particular country; not foreign or international

      • Perspective - the illusion of depth and space to make an image look 3D. It helps objects look closer or farther away using angled lines to show structures changing height relevant to the viewer

      • Develop - to improve and refine artistic skills, ideas, or techniques through practice and experimentation

      Common misconception

      Collage is a set process that cannot be modified or refined.

      Collage is a flexible process. Rearranging elements helps refine ideas and create a stronger final piece. Professional artists often make changes mid-process to improve composition and meaning.

      Teacher tip

      This lesson could be adapted to a space in your local context. Students could be encouraged to bring collage materlas which link to their home.

      Equipment

      Collage papers, magazines, newspapers, wall paper samples etc Scissors, glue. 3D options: carbaord, string, thread, clips.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why is it important to experiment with different compositions in a collage?

      It ensures all collages look the same.
      Correct answer: It helps consolidate final ideas.
      It makes the collage take longer to complete.
      It prevents changes from being made later.

      Q2.
      Match the keywords to their correct definitions.

      Correct Answer:mistakes,an opportunity for growth, often leading to unexpected results

      an opportunity for growth, often leading to unexpected results

      Correct Answer:influences,factors that shape and inspire an artist's creative choices

      factors that shape and inspire an artist's creative choices

      Correct Answer:develop,to improve skills through practice

      to improve skills through practice

      Q3.
      What does it mean to refine a collage?

      to avoid making any changes
      to copy someone else’s design
      Correct answer: to make small but meaningful improvements
      to throw it away and start again

      Q4.
      Having confidence to ideas mid-process will lead to more refined outcomes.

      Correct Answer: change, improve, develop, alter

      Q5.
      What does "composition" refer to in a collage?

      Correct answer: the arrangement of elements within the artwork
      the number of colours used
      the story behind the artwork
      the type of materials used in the collage

      Q6.
      In art, "association" refers to the way objects, colours, or images create in the viewer’s mind.

      colours
      Correct answer: connections
      images
      shapes

      5 Questions

      Q1.
      What does “domestic” relate to in art?

      Correct answer: relating to inside a home
      related to international matters
      pertaining to outer space
      focused on landscapes

      Q2.
      Which is a technique used by artists to creates a 3D illusion in a landscape?

      abstract design
      flat view
      Correct answer: one-point perspective

      Q3.
      Why is it useful to play around with different compositional ideas in a collage?

      to add as many objects as possible
      to confuse the audience
      Correct answer: to help decide the best arrangement
      to waste time before finishing

      Q4.
      Match the perspective term with its definition.

      Correct Answer:horizon line,where the sky meets the ground

      where the sky meets the ground

      Correct Answer:vanishing point,where lines appear to meet and intersect

      where lines appear to meet and intersect

      Correct Answer:angled lines,lines that move towards the vanishing point

      lines that move towards the vanishing point

      Q5.
      Artists can discuss issues while showing us images of domestic spaces.

      Correct Answer: wider, bigger, global, important, broader

      To help you plan your 8 art and design lesson on: Developing and refining collages to represent home., download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...