Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring collage and composition through portraits

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a collage portrait by selecting and collaging imagery to achieve a balanced composition.

      Key learning points

      1. A collage combines varied materials like photos, paper and textures to build layers and create visual depth
      2. Experimenting with composition by arranging and rearranging elements until the layout feels balanced
      3. Collage can be used to explore portraiture which discuss social histories

      Keywords

      • Variety - the use of different elements to create visual interest and complexity in a work, it can can also be created by contrasting elements such as light versus dark

      • Balance - how the visual weight of each element is distributed to make the composition feel stable

      • Composition - the arrangement of, imagery, shapes, colours, textures, marks and lines in an artwork

      Common misconception

      Collage is just about sticking random images together.

      Collage is about careful selection, layering and composition to create meaning, tell stories, represent identity and explore social themes.

      Teacher tip

      You may want to have students select imagery in advance of the lesson or bring in photos of themseleves.

      Equipment

      Sources for collage, magazines, waller paper scraps, newspapers, books, your own photogrpahy, scissors, glue.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What does 'composition' mean in art?

      The number of colours in a piece
      A technique for blending paint
      The types of materials used in a collage
      Correct answer: The way elements are arranged in an artwork

      Q2.
      A well-balanced composition makes sure no part of an artwork feels too or too empty.

      Correct Answer: heavy, crowded, busy, dominant

      Q3.
      Match each term with its definition:

      Correct Answer:variety,Using different elements to create interest

      Using different elements to create interest

      Correct Answer:balance,Making sure no part of the artwork overpowers another

      Making sure no part of the artwork overpowers another

      Correct Answer:composition,The arrangement of elements in an artwork

      The arrangement of elements in an artwork

      Q4.
      Which of these is an example of creating balance in a collage?

      Adding random elements without planning
      Placing all large shapes on one side
      Correct answer: Spreading colours and textures evenly
      Using only one material

      Q5.
      Which are the correct words to fill the gaps: Too much variety in an artwork can make it feel while too little can make it feel ...

      Correct answer: chaotic, boring
      boring, chaotic
      balanced, cluttered
      empty, full

      Q6.
      How can high contrast be used in art?

      To create a sense of calm and simplicity
      Correct answer: To draw attention to specific areas of the artwork
      To make the artwork blend together
      To soften the composition

      6 Questions

      Q1.
      Artists might choose to select imagery or materials, like photos, paper and textures, to build layers and create __________ in their collage.

      colour contrast
      Correct answer: visual depth
      texture variety
      simplicity

      Q2.
      In art, refers to using different elements like colour, or texture to create visual interest and prevent monotony.

      Correct Answer: variety, diverse, difference, diversity

      Q3.
      Which of the following best describes a collage?

      A form of digital illustration created solely on a computer
      A sculpture made from carved stone
      A single-layered painting using only one type of material
      Correct answer: A technique that combines various materials, images or textures to create art

      Q4.
      What can artists use in a collage to convey meaning or create associations?

      Random images with no context
      Correct answer: Imagery that acts as a symbol or represents aspects of their identity
      Only abstract shapes
      Non-representational forms

      Q5.
      Match each statement below to either low visual weight or high visual weight.

      Correct Answer:high visual weight,A large, bold black square near the centre

      A large, bold black square near the centre

      Correct Answer:low visual weight,A faint, thin line along the edge of the artwork

      A faint, thin line along the edge of the artwork

      Correct Answer:high visual weight,A heavily textured area with rough brushstrokes

      A heavily textured area with rough brushstrokes

      Correct Answer:low visual weight,A small, pale-colored circle in the background

      A small, pale-colored circle in the background

      Correct Answer:high visual weight,A highly detailed and busy area with many elements

      A highly detailed and busy area with many elements

      Correct Answer:low visual weight,A large empty space with minimal detail

      A large empty space with minimal detail

      Q6.
      How can artists use images of objects, photos, and text in a collage to explore identity?

      To create random patterns
      Correct answer: To symbolise different aspects of their life, beliefs, and culture
      To keep the collage minimal and clean
      To make everything look the same

      To help you plan your 8 art and design lesson on: Exploring collage and composition through portraits, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...