Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring biomorphic sculptures using papier mâché

      Lesson details

      Learning outcome

      I can develop biomorphic sculptures through drawing and taking inspiration from nests and eggs.

      Key learning points

      1. A biomorphic sculpture is an art form inspired by organic shapes found in nature.
      2. Artists use various materials including clay, metal, wood, stone, thread, wire or found objects to create organic forms.
      3. We can sketch from nature and simplify the structure to create an idea for a sculpture.

      Keywords

      • Biomorphic - shapes that look like forms found in nature, such as plants, animals, or the human body

      • Papier mâché - a material made from paper and glue or paste, used to create 3D models and sculptures

      • Joining - connecting two or more parts of a sculpture or structure using glue, tape, staples or other methods

      Common misconception

      Sculptures have to be heavy, strong objects which are fully free standing.

      Some sculptures are delicate and light. Sculptural works can be presented in a range of ways including hung, free standing, stacked or in relief.

      Teacher tip

      Greater depth of context around artists as well as source imagery can be found in the Additional materials.

      Equipment

      Drawing materials inculding pencils, charcoal and paper. Sculptural materials: balloon, PVA glue, tread, tissue papers, scissors. Optional: flowers, petals, grass, leaves.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the difference between shape and form?

      Correct answer: Shape is flat, form is 3D.
      Shape is 3D, form is flat.
      Shape is texture, form is colour.
      They mean the same thing.

      Q2.
      A sculpture is a piece of art that has and can be viewed from different angles.

      Correct Answer: form, depth

      Q3.
      Match these words with their correct definitions.

      Correct Answer:organic,natural, flowing, or irregular shapes

      natural, flowing, or irregular shapes

      Correct Answer:clay,soft material shaped and fired to harden

      soft material shaped and fired to harden

      Correct Answer:geometric,regular shapes like circles, squares, triangles

      regular shapes like circles, squares, triangles

      Correct Answer:papier mâché ,paper and glue used to build 3D forms

      paper and glue used to build 3D forms

      Q4.
      What makes working with clay useful in sculpture?

      Correct answer: It can be shaped and then hardened.
      It’s digital and editable.
      It dries instantly.
      It stays soft forever.

      Q5.
      What is the most likely reason artists use papier mâché for sculpture?

      It can only be used in painting.
      It’s digital and easy to edit.
      It’s heavy and expensive.
      Correct answer: It’s light, cheap, and easy to shape.

      Q6.
      What does “moulding” mean in art and sculpture?

      drawing from observation
      painting with careful brushstrokes
      Correct answer: pressing or shaping a material by hand or tools
      sticking paper to a surface

      5 Questions

      Q1.
      What does “biomorphic” mean in art?

      made only from metal or wood
      mechanical shapes and lines
      Correct answer: shapes based on nature and living things
      random abstract patterns

      Q2.
      Artists can sketch from and simplify the shapes to design biomorphic sculptures.

      Correct Answer: nature, the natural world, plants, real life, the environment

      Q3.
      Match each keyword to its correct definition.

      Correct Answer:biomorphic,looks like natural or living shapes

      looks like natural or living shapes

      Correct Answer:papier mâché ,paper and glue used for 3D sculptures

      paper and glue used for 3D sculptures

      Correct Answer:joining ,connecting parts with glue or tape

      connecting parts with glue or tape

      Q4.
      Which is the most accurate statement to describe how can sculptural work be presented?

      Sculptures are always displayed outside.
      Sculptures are mostly glued in a sketchbook.
      Correct answer: Sculptures are hung, stacked, relief or free standing.
      Sculptures are only free standing on the floor.

      Q5.
      We can papier mâché forms together to create new shapes using techniques like sewing, gluing or taping.

      Correct Answer: join, connect, attach, combine

      To help you plan your 8 art and design lesson on: Exploring biomorphic sculptures using papier mâché, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...