New
New
Year 10
AQA
Foundation

The effect of pH on the rate of an enzyme reaction: plan

I can write a testable prediction and plan an investigation into the effect of changing pH on the rate of an enzyme reaction.

New
New
Year 10
AQA
Foundation

The effect of pH on the rate of an enzyme reaction: plan

I can write a testable prediction and plan an investigation into the effect of changing pH on the rate of an enzyme reaction.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Planning an investigation into the effect of pH on the rate at which amylase enzyme breaks down starch into maltose
  2. Writing an aim for the investigation, and a testable prediction
  3. Identifying independent and dependent variables, and which factors to control
  4. Planning a method, to include use of iodine in continuous sampling to indicate when all starch has been broken down
  5. Identifying hazards and risks, and how to limit them

Common misconception

Misconceptions mixing aim and prediction or leaving them vague, writing a method which is unclear, and analysing hazards and their risks.

Approaches for stating aims and predictions, writing a method and dealing with variables, and analysing hazards and their risk are all covered with examples and practice tasks.

Keywords

  • PH - A measure of how acidic or alkaline a solution is.

  • Rate of reaction - How fast a chemical reaction occurs.

  • Starch - A carbohydrate, which is a polysaccharide (a polymer of sugar).

  • Amylase - An enzyme that breaks down starch into maltose (a type of sugar).

  • Continuous sampling - A method that involves taking regular and frequent samples.

Content guidance

  • Equipment requiring safe usage.

Supervision

Adult supervision recommended.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of the following is starch made from?
amino acids
Correct answer: sugars
fatty acids
glycerol
Q2.
Which of the following is an enzyme?
hydrochloric acid
Correct answer: amylase
bile
saliva
Q3.
Which of the following can the pH of a substance tell us?
Correct answer: How acidic a substance is.
The temperature of a substance.
Correct answer: How alkaline a substance is.
The amount of energy a substance has.
Q4.
What substance does iodine test for the presence of?
Correct Answer: starch
Q5.
Which of the following can be used to calculate the rate of a reaction?
Correct answer: time
amount of reactants
Correct answer: amount of product formed
temperature
concentration of reactants
Q6.
Which of the following describes the meaning of continuous sampling in the context of an experiment?
Readings are taken at the start and end of an experiment.
A reading is taken at the end of an experiment.
A reading is taken at the start of an experiment.
Correct answer: Readings are taken at regular intervals throughout an experiment.

6 Questions

Q1.
What does the enzyme amylase break down starch into?
glucose
Correct answer: maltose
fructose
galactose
Q2.
A pupil investigates the effect of pH on the rate of amylase activity as it digests starch into maltose. Which of the following is the independent variable in this investigation?
type of enzyme
rate of amylase activity
Correct answer: pH
amount of starch digested
amount of maltose
Q3.
Match the key words to their definitions.
Correct Answer:hazard,something that may cause harm

something that may cause harm

Correct Answer:risk,the harm that may be caused

the harm that may be caused

Correct Answer:limitation,an action taken to reduce the potential for harm

an action taken to reduce the potential for harm

Q4.
A is a statement of what we expect to happen in an experiment
Correct Answer: prediction
Q5.
When testing a food sample for the presence of starch, how do you know when all of the starch has been broken down?
An image in a quiz
The colour of the iodine solution changes to blue–black.
The colour of the iodine solution changes from black to blue.
The colour of the iodine solution changes from blue to black.
Correct answer: The colour of the iodine solution does not change to blue–black.
Q6.
A pupil investigates the effect of pH on the rate of amylase activity as it digests starch into maltose. Which of the following are control variables in this investigation?
pH
Correct answer: temperature
rate of amylase activity
Correct answer: amount of starch
Correct answer: amount of amylase
Q5 UYSEG