Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What is discrimination and prejudice?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain prejudice and discrimination, understand their differences and give examples of each.

      Key learning points

      1. A stereotype is a simplified idea or belief about a person based on limited aspects of their identity.
      2. When people develop negative feelings based on their stereotypes, this is called prejudice.
      3. When people start treating others less favourably because of their prejudices, this is discrimination.
      4. Discrimination can be direct or indirect.
      5. People who have been discriminated against may also experience victimisation or harassment.

      Keywords

      • Stereotype - a simplified view of a group of people; stereotypes can be positive or negative

      • Prejudice - when a person develops negative attitudes or feelings about a person or group before getting to know them, often based on stereotypes they hold

      • Discrimination - treating people unfairly or differently because of things like their race, or where they come from, instead of treating everyone equally

      Common misconception

      Positive stereotypes don’t cause any harm because they seem complimentary.

      Positive stereotypes can be damaging because they create pressure for individuals to meet unrealistic expectations, ignore individuality, and reinforce limiting roles and ideas about what people should be like.

      Teacher tip

      Set clear ground rules to create a safe space for discussion. Use real-life, age-appropriate scenarios to help pupils relate to the concepts and encourage them to reflect on how it feels to be judged unfairly. Give time to help pupils reflect before sharing respectful conversations.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the start and end to make full sentences.

      Correct Answer:Opportunity means,making something possible.
      Correct Answer:Equity means,giving people what they need to have a fair chance.
      Correct Answer:Equal means,when something or someone is the same.

      Q2.
      Rearrange the words into a sentence about the meaning of equality.

      1 - Providing
      2 - the same
      3 - treatment
      4 - to everyone
      5 - is known as
      6 - equality.

      Q3.
      Which example best shows equity rather than equality?

      Every pupil receives the same worksheet to complete.
      Everyone in a race starts at the same time, regardless of ability.
      Correct answer: A school gives extra reading support to pupils who need help catching up.
      All pupils wear the same uniform to show unity.

      Q4.
      refers to the differences between people, such as their race, sex, culture, religion and abilities.

      Correct Answer: diversity

      Q5.
      The 2010 is a law that protects people from discrimination and prejudice.

      Correct Answer: Equality Act

      Q6.
      Which of these are protected characteristics in the Equality Act?

      Correct answer: age
      political affiliation
      Correct answer: race
      hair colour
      Correct answer: disability

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:stereotype,generalised belief about a person based on just part of their identity
      Correct Answer:prejudice,negative attitudes or feelings towards someone based on assumptions
      Correct Answer:discrimination,treating people unfairly because of something like race or sex

      Q2.
      Which of the following is an example of indirect discrimination?

      a shop refusing to serve someone because of their accent
      Correct answer: changing terms to require Sunday work, despite some employees' religious beliefs
      calling someone names because of their hairstyle
      someone making a rude joke about a person's culture

      Q3.
      Even though stereotypes can sound like compliments, they still treat everyone in a group as if they’re all the same.

      Correct Answer: positive

      Q4.
      is unwanted behaviour which someone can find offensive or which makes them feel intimidated or humiliated.

      Correct Answer: Harassment

      Q5.
      Someone being treated unfairly after reporting discrimination can be described as ...

      Correct Answer: victimisation

      Q6.
      Starting with the first, put these events in the correct order to show how stereotypes can lead to discrimination.

      1 - A person assumes people from a certain place have a certain negative quality.
      2 - They start to feel uncomfortable or annoyed around people from that place.
      3 - The person refuses to hire someone because of where they are from.

      To help you plan your 9 citizenship lesson on: What is discrimination and prejudice?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...