Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why do we need laws on equality in the UK?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what laws are, how they help promote equality and how equality laws were created over time.

      Key learning points

      1. Laws are official rules that set out what is right and fair and protect people.
      2. Equal opportunities are when everyone is treated fairly and given the same chances in life.
      3. Equality laws in the UK exist today because, in the past, many people were treated unfairly.
      4. Equality laws have developed over time to stop unfair treatment and ensure that everyone has the same rights.
      5. The Equality Act 2010 aims to prevent all forms of discrimination, based on nine protected characteristics.

      Keywords

      • Law - rules, usually made by Parliament, that are used to order the way in which a society behaves

      • Equality - the right of everyone to receive the same treatment

      • Discrimination - treating people unfairly or differently because of things like their race, gender, or where they come from, instead of treating everyone equally

      Common misconception

      Times have changed: everyone is already treated equally, so we do not really need equality laws anymore.

      While progress has been made, unfair treatment still happens. Equality laws are there to protect people and make sure everyone gets a fair chance, especially those who might otherwise be left out or discriminated against.

      Teacher tip

      Encourage pupils to discuss different viewpoints on equality laws, helping them understand both the benefits and the challenges, which promotes critical thinking and empathy.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:equity,giving people what they need to have fair access to opportunities
      Correct Answer:equality,the right of everyone to receive the same treatment
      Correct Answer:discrimination,treating people unfairly because of their identity

      Q2.
      Which of these is not a main purpose of UK laws?

      to set rules for how people should behave in order to maintain order and safety
      to protect people’s rights and freedoms
      to provide consequences for actions that break the law
      Correct answer: to give more power to certain groups of people and limit the freedoms of others
      to ensure fairness and justice for everyone in society

      Q3.
      Add a prefix to the word 'equality' to make the sentence make sense: When laws are broken, it results in equality and unfair treatment.

      Correct Answer: in

      Q4.
      Which of the following best describes equal opportunities?

      treating everyone the same regardless of their background or needs
      Correct answer: everyone is treated fairly/given the support they need to access same chances
      giving people whatever they want
      giving special treatment to just a few people to give them an advantage

      Q5.
      The Equality Act 2010 protects people from discrimination based on nine characteristics such as age, disability, race and sexual orientation.

      Correct Answer: protected

      Q6.
      Which are reasons why it is important to learn about discrimination?

      Correct answer: so that we can recognise and identify it
      so we can keep groups of people separate to avoid conflict
      so that we can follow rules from the past
      so that we can avoid talking about difficult topics in public
      Correct answer: so that we can take action to avoid it in the future

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following statements is true about equality laws?

      They exist only to punish people for their actions.
      Correct answer: Equality laws are still needed today to protect people from unfair treatment.
      Equality laws are only for certain groups and not everyone.
      Everyone is already treated equally, so there is no need for equality laws.

      Q2.
      Match the way that laws promote equality with its explanation.

      Correct Answer:protecting people from discrimination,stops people from being treated unfairly because of their identity
      Correct Answer:promoting fairness,makes work and schools fairer, considering abilities, not background
      Correct Answer:ensuring equal access,includes making adjustments so that people have the same opportunities
      Correct Answer:encouraging public body action,involves thinking about how policies affect different people

      Q3.
      During which decades did campaigns, protests and social movements bring particular attention to injustice in the UK?

      1850s
      1920s
      Correct answer: 1960s
      Correct answer: 1970s

      Q4.
      Before the Pay Act 1970, women were often paid less than men, even if they did exactly the same work.

      Correct Answer: Equal

      Q5.
      Starting with the first, put the steps in order to show how equality laws have developed.

      1 - People were treated unfairly due to things like race, gender or background.
      2 - Stories of unfair treatment highlighted the need for change.
      3 - Equality laws were introduced to make society fairer.
      4 - The Equality Act 2010 was introduced to bring all equality laws together.

      Q6.
      To complete the sentences, match the statement with the correct law or action.

      Correct Answer:Laws play a large part in ensuring that,all people are protected and held to the same standards.
      Correct Answer:Discrimination in the 1960s,showed that schools and workplaces were not always fair to all.
      Correct Answer:Public services today,must think about fairness and equality when making decisions.

      To help you plan your 9 citizenship lesson on: Why do we need laws on equality in the UK?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...