Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How can we engage in local democracy?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what local democracy involves and how Youth Councils help local democracy.

      Key learning points

      1. Local democracy refers to the participation of citizens in decision-making at a community level.
      2. Young people can engage through democratic processes such as consultations, campaigning and meetings with councillors.
      3. Youth Councils are formal bodies led by young people to represent youth perspectives in local governance.
      4. Participation in Youth Councils encourages civic responsibility, political literacy and leadership development.

      Keywords

      • Local democracy - a system of government in which citizens vote in regular, fair elections for representatives in their geographical area

      • Youth Council - a group set up, led and shaped by young people to represent the views and interests of other young people in a democratic way

      Common misconception

      Local democracy only happens during elections.

      Local democracy is happening all the time. It occurs in council meetings, Youth Councils, local campaigns and anytime that people speak up about local issues. You do not need to wait for local elections to take part.

      Teacher tip

      Throughout the lesson, regularly ask pupils to relate the examples back to their own local area. For example, 'Do we have a Youth Council in our community or have you seen any local campaigns recently?' This helps make the content more real and relevant to your local community and your pupils.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match each sentence to its concept.

      Correct Answer:I organised a petition to improve lunch.,active citizen

      active citizen

      Correct Answer:I shared ideas with the School Council.,pupil voice

      pupil voice

      Correct Answer:The headteacher changed the timetable.,decision-maker

      decision-maker

      Q2.
      The UNCRC says that pupils have the right to share their views and these are taken so schools can improve.

      Correct Answer: seriously

      Q3.
      Which is the correct fourth step to influence a change in school?

      Correct answer: plan the campaign
      identify a need
      carry out the action
      cause and effect

      Q4.
      Being an active system is an important part of which political system?

      anarchy
      monarchy
      Correct answer: democracy
      dictatorship

      Q5.
      Who is most likely to be one of the main decision-makers in a school?

      year 7 students
      football coach
      Correct answer: governor
      caretaker

      Q6.
      Put these actions in the correct order for influencing a school decision-maker about improving lunchtime activities.

      1 - identify that pupils are bored during lunch
      2 - collect opinions from other pupils
      3 - present ideas to the Student Council
      4 - a decision-maker discusses the proposal
      5 - a change is agreed and introduced by the school

      6 Questions

      Q1.
      Match the word with its definition.

      Correct Answer:local democracy,a system of government in which people vote in regular, fair elections

      a system of government in which people vote in regular, fair elections

      Correct Answer:Youth Council,a group set up to represent the views of other young people

      a group set up to represent the views of other young people

      Correct Answer:local council,a governing body responsible for providing public services locally

      a governing body responsible for providing public services locally

      Q2.
      Which of the following is not a way that young people under the age of 16 can take part in local democracy?

      joining a Youth Council
      speaking at a local consultation
      Correct answer: voting in a general election
      meeting with a councillor

      Q3.
      Match the start of the sentence with its ending.

      Correct Answer:Youth Councils represent young people,by making sure youth views are heard by decision-makers.

      by making sure youth views are heard by decision-makers.

      Correct Answer:Local councillors represent the public,by discussing issues that matter to people in their area.

      by discussing issues that matter to people in their area.

      Correct Answer:The UK Government represents everyone,by acting on behalf of the whole nation.

      by acting on behalf of the whole nation.

      Q4.
      Put these stages of local democratic action in the right order.

      1 - identify an issue or need in the community
      2 - raise a concern at a local community meeting
      3 - meet with the local councillor of your area
      4 - decision-makers consider the issue or need
      5 - decisions are made and everyone is informed

      Q5.
      A Youth Council allows young people to stand for elections and lead local projects, often called ...

      Correct Answer: campaigns, campaign, a campaign

      Q6.
      Which of the following statements is correct?

      Local democracy only happens when people vote in elections.
      Correct answer: Local democracy includes everyday participation, not just voting.
      Young people are not involved in local democracy in communities.
      Local democracy only affects politicians and you cannot get involved.

      To help you plan your 9 citizenship lesson on: How can we engage in local democracy?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...