Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How does the UK political system compare to other systems?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the political system of the UK and compare it with other systems around the world.

      Key learning points

      1. The UK is a representative democracy.
      2. Democracies give citizens many freedoms, which have often developed over many years.
      3. The government is made of three parts: Parliament (legislative), government (executive) and judiciary (judicial).
      4. The main categories of political systems are: full democracy, flawed democracy, hybrid regime and authoritarian regime.

      Keywords

      • Government - the group of people with the authority to govern a country; in the UK, the Government is chosen and led by the Prime Minister (PM)

      • Democracy - a system of government in which citizens vote in regular, fair elections for representatives who then make laws and decisions on their behalf

      Common misconception

      Democracy exists in all countries, just in different ways.

      Democracy exists in many countries and the levels of it vary. However, in many countries, there is a large mix of democratic and non-democratic practices, and in others, there is no true democracy at all, with the government taking full control.

      Teacher tip

      Looking at the Economic Democracy Index may give pupils a good understanding of the prominence of different political systems across the world, as well as the changes in countries' classifications over time. This information can be downloaded/viewed directly from Economist Intelligence Unit website.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:government,a group of people who run a country and make important decisions

      a group of people who run a country and make important decisions

      Correct Answer:democracy,a system where people vote to choose their leaders

      a system where people vote to choose their leaders

      Correct Answer:citizen,a person who legally belongs to a country

      a person who legally belongs to a country

      Q2.
      In a democracy, people vote in regular, free and elections to choose their leaders.

      Correct Answer: fair

      Q3.
      What is not the name of a branch of the UK Government?

      judiciary
      Correct answer: democratic
      executive
      legislative

      Q4.
      What is a key feature of a democracy?

      Correct answer: leaders are chosen by voting
      only one person is allowed to rule
      people have no say in laws
      elections are not allowed

      Q5.
      Rearrange the words into the correct order to make a sentence about governments.

      1 - Government is
      2 - the group
      3 - of people
      4 - with the
      5 - authority
      6 - to govern
      7 - a country.

      Q6.
      Who is responsible for leading the Government in the UK?

      Correct Answer: Prime Minister, PM

      6 Questions

      Q1.
      The UK is a represenative meaning that citizens vote for representatives to make decisions on their behalf.

      Correct Answer: democracy

      Q2.
      In a full democracy, citizens have many , including free elections, freedom of speech and a fair legal system.

      rules
      Correct answer: freedoms
      restrictions

      Q3.
      The UK Government is made of three parts: Parliament (legislative), government (executive) and judiciary (judicial). This is referred to as the of powers.

      Correct Answer: separation

      Q4.
      Does democracy exist in all countries, just in different ways?

      Yes, all countries are democratic in some form.
      Correct answer: No, some countries are not democratic.
      Yes, but some countries are more democratic than others.
      No, but all countries have at least some democratic elements.

      Q5.
      Order the political systems from the largest amount of political and citizen freedom to the lowest.

      1 - full democracy
      2 - flawed democracy
      3 - hybrid regime
      4 - authoritarian regime

      Q6.
      Match each political system to its description.

      Correct Answer:full democracy,fair elections and strong freedoms, overall trust in government

      fair elections and strong freedoms, overall trust in government

      Correct Answer:authoritarian regime,few freedoms; unfair or absent elections; government has full control

      few freedoms; unfair or absent elections; government has full control

      Correct Answer:hybrid regime,elections happen, but government may limit freedoms/control media

      elections happen, but government may limit freedoms/control media

      Correct Answer:flawed democracy,fair elections, but possible issues like low trust in government

      fair elections, but possible issues like low trust in government


      To help you plan your 9 citizenship lesson on: How does the UK political system compare to other systems?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...