Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why is fracking controversial?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe what fracking is and explain the risks and benefits of fracking.

      Key learning points

      1. Supporters argue fracking creates jobs, lowers energy prices and reduces reliance on imports in uncertain times.
      2. Some countries have banned fracking due to risks like pollution, earthquakes, wildlife disruption and climate impact.
      3. Alternatives to fracking include renewable energy, nuclear, geothermal, biomass energy and improving energy efficiency.
      4. The UK Government shifted its stance on fracking, halting it in 2019 due to environmental risks and earthquakes.

      Keywords

      • Fracking - a method of drilling into the Earth to extract oil and natural gas by injecting high-pressure fluids to crack rocks and release the resources trapped inside

      • Renewable energy - energy that comes from natural sources like the Sun, wind and water, which are constantly replenished and won't run out

      Common misconception

      Fracking shale gas is more environmentally friendly than other gas and fossil fuels.

      Whilst shale gas releases less CO2 than coal and oil, it is still not a renewable energy source and has several other negative environmental impacts, such as using huge amounts of water.

      Teacher tip

      Encourage pupils to explore both sides of the fracking debate in small groups. Have them research and present alternatives to fracking to develop critical thinking.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:sustainable,using resources/making choices that do not harm the environment

      using resources/making choices that do not harm the environment

      Correct Answer:global warming,gradual increase in Earth's average temperature caused by human action

      gradual increase in Earth's average temperature caused by human action

      Correct Answer:pollution,when harmful substances are released into the environment

      when harmful substances are released into the environment

      Q2.
      pollution can harm ecosystems and wildlife by causing entanglement, where animals get trapped or tangled in plastic materials.

      Correct Answer: plastic

      Q3.
      What is one of the main reasons why plastic is difficult to replace?

      plastic is easy to recycle
      Correct answer: plastic is cheap, convenient and durable
      plastic is biodegradable
      plastic is made from renewable resources

      Q4.
      Which of these is a key impact of climate change?

      reduced plastic pollution
      Correct answer: rising sea levels and extreme weather events
      more fossil fuel production
      increased forest growth

      Q5.
      Recycling helps reduce the amount of plastic that ends up in landfills and the environment, making it more by turning waste into new products.

      Correct Answer: sustainable

      Q6.
      Which of the following is the main cause of global warming?

      use of renewable energy
      Correct answer: burning fossil fuels
      more animals migrating
      recycling more plastic
      natural weather pattern shifts

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its correct definition.

      Correct Answer:fracking,drilling to extract oil and gas by injecting fluids to crack rocks

      drilling to extract oil and gas by injecting fluids to crack rocks

      Correct Answer:renewable energy,energy that comes from natural sources like the Sun, wind and water

      energy that comes from natural sources like the Sun, wind and water

      Correct Answer:climate change,the long-term changes in Earth's weather patterns and temperatures

      the long-term changes in Earth's weather patterns and temperatures

      Q2.
      Fracking can lead to environmental issues like pollution, and damage to wildlife.

      Correct Answer: earthquakes

      Q3.
      Which of the following is an alternative energy source to fracking?

      Correct answer: geothermal energy
      coal
      nuclear waste

      Q4.
      Which of the following statements about fracking is inaccurate?

      Fracking could help to reduce reliance on imports.
      Correct answer: Fracking shale gas is more environmentally friendly than other fossil fuels.
      Fracking can cause earthquakes.

      Q5.
      Fracking can lead to environmental damage, including contamination of , which can harm local ecosystems and supplies.

      Correct Answer: water

      Q6.
      Many countries have banned fracking as they believe the environmental risks are too high. Which of these places have banned fracking?

      Correct answer: UK
      Correct answer: France
      Correct answer: Spain
      USA
      China

      To help you plan your 8 citizenship lesson on: Why is fracking controversial?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...