Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Deliberative discussion: Does the media hold those in power to account?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create a reasoned discussion about whether the media holds those in power to account.

      Key learning points

      1. A deliberative discussion is well planned and respectful, it's not an argument.
      2. Holding someone or something to account means they are being scrutinised and are responsible for their actions.
      3. People in power must be held to account due to the responsibility trum e.g. politicians are trusted to represent us.
      4. Media holds those in power to account but there are limitations to this.

      Keywords

      • Accountable - being responsible for one's actions and decisions, and being required to explain or justify them to others including those in positions of power or authority

      • Power - having control or authority over something or someone

      • Deliberative - involving careful thought, discussion, and consideration before making decisions or reaching conclusions

      Common misconception

      That to do well in a discussion or debate you must shout the loudest and interupt others.

      A successful deliberative discussion involves consideration, weighing different viewpoints and respect.

      Teacher tip

      Watching various debates with pupils and then pausing for them to identify key aspects such as the rationale, example(s), analysis and links is a great way to contextulise learning. Pupils could even evaluate the discussion.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:censorship,the control of information or ideas within a society
      Correct Answer:media,television, radio, printed and new media which can reach large numbers
      Correct Answer:inconvenient ,causing difficulty or trouble, often by making things less easy

      Q2.
      What would count as offensive information?

      Correct answer: Information that could anger people.
      Information that could educate people.
      Information that could pacify people.
      Information that could scare people.

      Q3.
      Details relating to the death of Princess Diana in 1997 were censored because they were classed as which type of information?

      False information
      Misinformation
      Correct answer: Sensitive information
      Truthful information

      Q4.
      Which type of information could be censored due to it being harmful?

      Celebrity content
      Interiors content
      Correct answer: Extremist content

      Q5.
      Citizens being able to take part in the Government of their own country, including voting in free and fair elections, is known as a what?

      Correct Answer: Democracy, Democratic country, A democratic country, A democracy

      Q6.
      When a media has clear rules, checks and balances in place, this means that it is...

      stimulated
      Correct answer: regulated
      mutated
      ill fated

      6 Questions

      Q1.
      What is the term used to describe having control or authority over something or someone?

      Correct answer: power
      cower
      uncertain
      frail

      Q2.
      Being responsible for your actions and decisions, and being required to justify them to others is known as being what?

      Correct Answer: Accountable , Being held to account, Accountability, Being held accountable , Being accountable

      Q3.
      Which is not a ground rule during a deliberative discussion?

      Respecting privacy
      Not making judgements
      Listening to others
      Correct answer: Interrupting others

      Q4.
      Who holds the media to account?

      Correct answer: Regulators
      Politicians
      The monarch
      The House of Lords

      Q5.
      Which is a limitation of the media being able to hold those in power to account?

      Correct answer: lack of access
      investigative journalism
      live debates
      opinion pieces

      Q6.
      Which is not a preparation stage for a deliberative discussion?

      a short rationale
      a supporting argument
      analysis to make your point clear
      Correct answer: not allowing others to speak
      linking back to your rationale

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: Deliberative discussion: Does the media hold those in power to account?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...