Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What is false information and what can we do about it?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain different types of false information and why it is problematic.

      Key learning points

      1. There are different types of false information including misinformation, disinformation and malinformation.
      2. False information is damaging in a democracy as citizens need to be able to trust the news.
      3. Regulations can support in limiting the ammount of false news, but social media is more difficult to regulate.
      4. Citizens should critically evaluate information to consider its accuracy.

      Keywords

      • Democracy - a system of Government in which citizens vote in regular, fair elections for political representatives.

      • Misinformation - false or misleading information shared by mistake, without intent to deceive

      • Disinformation - false information shared deliberately to mislead or harm

      • Malinformation - true information used out of context to mislead or harm

      • Regulation - rules or laws to control or guide behaviour for society’s benefit

      Common misconception

      Social media news posts are always accurate.

      There is misinformation within all media, but even more so with social media due to a lack of regulation.

      Teacher tip

      Show examples of media extracts that have been proven as false so that pupils can see this themselves first hand. Pupils could then critically analyse other extracts themselves.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The media is bound by what?

      protections
      infractions
      Correct answer: regulations
      accessions

      Q2.
      Complete the sentence, the media has a duty to report the news...

      Correct Answer: accurately, with accuracy

      Q3.
      Which UK broadcaster must remain politically neutral?

      Correct answer: BBC
      Dispatches
      Channel 5
      ITV

      Q4.
      Investigative journalism supports democracy by reporting on what?

      Correct answer: Social issues and injustices
      Global news stories only
      The current music charts
      Celebrity gossip

      Q5.
      A media that follows democratic values helps citizens to become what?

      impatient
      incredible
      impecible
      Correct answer: informed

      Q6.
      What is the name of a popular British television programme that encourages viewers to debate key issues in society?

      Correct Answer: This Morning

      6 Questions

      Q1.
      What is the name for false information that has not been created with the intention of causing harm?

      Correct Answer: Misinformation

      Q2.
      Russian reports that Boris Johnson was on a ventilator during the Covid-19 pandemic was an example of what?

      misinformation
      Correct answer: disinformation
      truthful reporting

      Q3.
      Which type of information is viewed as having a malicious purpose?

      misinformation
      disinformation
      Correct answer: malinformation

      Q4.
      False information can be more of an issue on social media because there is less what?

      Correct Answer: Regulation

      Q5.
      In a democracy, how should the media support citizens in the run up to an election?

      Correct answer: Provide factual information so they can make their own decision.
      Provide bias information so they're persuaded to vote a certain way.
      Provide false information, to mislead citizens and impact voting.
      By telling them exactly who they should vote for.

      Q6.
      Computer programs that people create to look like real people and post/interact in a certain way on social media are called what?

      mots
      cots
      Correct answer: bots
      zots

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: What is false information and what can we do about it?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...