Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How can I take part in the democratic process? The role of select committees

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what a select committee is and how to get involved.

      Key learning points

      1. Select committees scrutinise government policies to ensure accountability.
      2. Select committees gather evidence, question ministers and produce reports.
      3. Citizens can participate by submitting evidence or attending public consultations.

      Keywords

      • Select committees - a group of members of a legislative body chosen to investigate and report on specific issues or topics

      • Government - the group of people with the authority to govern a country; in the UK, the Government is chosen and led by the Prime Minister (PM)

      Common misconception

      Only Members of Parliament (MPs) can be part of select committees.

      The public can contribute to select committees by submitting evidence or attending public consultations.

      Teacher tip

      Allow pupils to research current inquiries to deepen their understanding of how select committees operate and the issues they address.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are the three branches of separation in the UK called?

      the legislative, executive and monarchy
      the executive, judiciary and monarchy
      the monarchy, judiciary and legisaltive
      Correct answer: the executive, judiciary and legislative

      Q2.
      Match the branch to its definition.

      Correct Answer:executive,the branch of government responsible for putting laws into effect

      the branch of government responsible for putting laws into effect

      Correct Answer:judiciary,the branch of the state that is responsible for enforcing the law

      the branch of the state that is responsible for enforcing the law

      Correct Answer:legislative,the law-making body of the state

      the law-making body of the state

      Q3.
      The legislative branch has a bicameral system. What does this mean?

      The legislative branch is made up of one chamber.
      Correct answer: The legislative branch is made up of two chambers.
      The legislative branch is made up of three chambers.
      The legislative branch is made up of four chambers.

      Q4.
      What is this describing? The transfer of political powers from a central government or Parliament to a national, regional or local government or Parliament.

      Correct Answer: devolution

      Q5.
      Which of these statements is a reason why there is a separation of powers in the UK?

      to ensure one branch of government has full control over decision-making
      Correct answer: to prevent any one branch from becoming too powerful
      to allow the Government to work without any checks and balances
      to allow one branch to override the other branches decisions

      Q6.
      Members of Parliament (MPs) in the UK are representatives who serve in the House of Commons.

      Correct Answer: elected

      6 Questions

      Q1.
      Match the terms to the correct definition.

      Correct Answer:select committees,a group chosen to investigate and report on specific issues

      a group chosen to investigate and report on specific issues

      Correct Answer:the Government,the people who have the authority to govern the country

      the people who have the authority to govern the country

      Correct Answer:ministers,a group of MPs in charge of specific areas, e.g. health

      a group of MPs in charge of specific areas, e.g. health

      Q2.
      Select committees help to hold the to account by scrutinising its policies and actions.

      Correct Answer: Government

      Q3.
      What is the purpose of select committees in the UK?

      to run general elections
      to create new laws
      Correct answer: to investigate and report on issues with government policies
      to choose the new Prime Minister

      Q4.
      Can only MPs be part of select committees?

      Yes, only MPs can be members of select committees.
      Correct answer: No, the public can also submit evidence or attend consultations.
      Only ministers and MPs can join select committees.
      No, but only peers can take part with MPs.

      Q5.
      Some of the ways citizens can participate in select committees include submitting or attending public consultations.

      Correct Answer: evidence, written evidence, relevant evidence

      Q6.
      Does the Government have to implement the recommendations from select committee reports?

      Yes, the Government must implement them over time.
      No, the Government can ignore them without explanation.
      Correct answer: No, but the Government must aim to provide a response within two months.
      Yes, the Government has to implement all of them immediately.

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: How can I take part in the democratic process? The role of select committees, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...