Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How can we hold our leaders to account?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what the separation of powers is and how it is used to hold leaders to account.

      Key learning points

      1. The main branches of power in the UK are executive, legislative and judiciary.
      2. The three branches perform checks and balances on each other.
      3. Leaders are held accountable through debates, questioning and parliamentary inquiries.

      Keywords

      • Legislative - the law making body of the state, i.e. Parliament in the UK

      • Executive - the branch of government that is responsible for putting laws or decisions into effect

      • Judiciary - the branch of the state that is responsible for enforcing the law; it is composed of judges and other legal officials

      Common misconception

      Citizens aren't able to make a difference and hold leaders accountable.

      Citizens hold leaders accountable through raising concerns, participating in inquiries and contacting MPs.

      Teacher tip

      Use case studies to provide real life examples of how each branch of government checks and balances the others. This will help pupils to understand how the theory of checks and balances plays out in practice.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What are the three parts of UK Parliament?

      House of Lords, the Prime Minister and the monarchy
      Correct answer: House of Commons, House of Lords and the monarchy
      House of Commons, House of Lords and the Prime Minister
      House of Lords, the monarchy and the Prime Minister

      Q2.
      Who is the head of the Government?

      the Lord
      the monarch
      Correct answer: the Prime Minister
      the Speaker

      Q3.
      The House of Commons is made up of MPs from a variety of different and independent candidates.

      Correct Answer: political parties, parties

      Q4.
      Match the correct part of UK Parliament to its role.

      Correct Answer:House of Commons,to create laws

      to create laws

      Correct Answer:House of Lords,to review and debate laws that have been proposed

      to review and debate laws that have been proposed

      Correct Answer:monarchy,to sign the Royal Assent

      to sign the Royal Assent

      Q5.
      Who chairs debates in the House of Commons?

      Correct answer: the Speaker
      the monarch
      the Lord Speaker
      the Serjeant at Arms

      Q6.
      If there is not a majority in a general election, a government can be formed. This is when two or more political parties may work together and form a to control a majority of seats.

      Correct Answer: coalition

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:legislative,the lawmaking body of the state, i.e. Parliament

      the lawmaking body of the state, i.e. Parliament

      Correct Answer:executive,responsible for putting laws into effect

      responsible for putting laws into effect

      Correct Answer:judiciary,composed of judges and legal officials who enforce the law

      composed of judges and legal officials who enforce the law

      Q2.
      The branch is made up of the House of Commons, House of Lords and the monarchy.

      Correct Answer: legislative

      Q3.
      How does the legislative hold the executive accountable?

      by approving all decisions made by the executive
      Correct answer: by questioning minsters during debates
      by conducting judicial reviews
      Correct answer: by conducting parliamentary inquiries

      Q4.
      Which of the following is not a reason why the branches of government in the UK are kept separate?

      to ensure accountability
      Correct answer: to make the government more powerful
      to ensure checks and balances
      to allow for scrutiny

      Q5.
      Which of the following is a way citizens can hold government leaders accountable in the UK?

      Correct answer: engaging with MPs on social media
      Correct answer: raising concerns to parliamentary groups
      debating in the House of Commons
      voting for members of the House of Lords

      Q6.
      What is a parliamentary inquiry?

      a meeting where laws are made in Parliament
      a way for Parliament to pass new laws without debate
      a process where the executive branch asks Parliament to make decisions
      Correct answer: a formal investigation by Parliament into government actions or policies

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: How can we hold our leaders to account?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...