Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What is Parliament and what are its functions?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what the UK Parliament is and what it does.

      Key learning points

      1. UK Parliament is made up of three parts.
      2. The government is formed after a general election.
      3. The main political parties in the UK are Conservatives, Labour, Liberal Democrats and the SNP.
      4. Political parties and APPGs support democracy by offering choices and representing diverse views.

      Keywords

      • Parliament - the institution of Government in the UK; it comprises three parts: the House of Commons, the House of Lords and the monarch; its purpose is to debate, make laws and scrutinise the Government

      • Government - the group of people with the authority to govern a country. In the UK, the Government is chosen and led by the Prime Minister (PM)

      • Political party - an organised group of people who share similar beliefs and goals about how society should run

      Common misconception

      All members of political parties share the same views.

      Political parties generally align with core values and principles but will have varying opinions on certain issues.

      Teacher tip

      Visits to the UK Parliament provide an excellent opportunity to deepen pupils' understanding of how government works. If this is not possible, virtual tours are also available, offering an engaging way for pupils to explore Parliament.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Separation of powers in the UK occurs between which branches?

      adminstrative, executive, and judicial branches
      Correct answer: executive, legislative, and judicial branches
      legislative, judicial and administrative branches
      legislative, executive and administrative branches

      Q2.
      Match the type of democracy to the correct definition.

      Correct Answer:direct,citizens vote directly on laws and policies

      citizens vote directly on laws and policies

      Correct Answer:representative,citizens elect officials to make decisions

      citizens elect officials to make decisions

      Q3.
      Which of the following are considered national elections in the UK?

      Correct answer: general election
      local council election
      PPC or Police and Crime Commissioner election
      regional election

      Q4.
      Citizens elect of Parliament to represent them in the House of Commons.

      Correct Answer: Members, members

      Q5.
      A low voter is when there is a lower percentage of eligible voters that actually voted in an election.

      Correct Answer: turnout, turn out

      Q6.
      Which of these is an example of voter apathy?

      a person votes in every election
      a person actively campaigns for a candidate
      Correct answer: a person feels that their vote won’t make a difference
      a person votes for a party that they do not favour

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their correct definitions.

      Correct Answer:government,a group of people with the authority to govern a country

      a group of people with the authority to govern a country

      Correct Answer:political party,a group of people who share similar ideas about running the country

      a group of people who share similar ideas about running the country

      Correct Answer:parliament,a place where laws are made and debated

      a place where laws are made and debated

      Q2.
      Who leads the government after a general election?

      The leader of the opposition
      The monarch
      Correct answer: The Prime Minister
      The Speaker

      Q3.
      A party is a group of people who share similar beliefs and goals about how society should run. They organise to try and gain political power.

      Correct Answer: political

      Q4.
      Which of the following is a role of Parliament in the UK?

      to appoint the Prime Minister
      to organise political parties
      to form the Government
      Correct answer: to make laws and check the Government’s work

      Q5.
      Which of the following statements is true?

      political party members share the same views on every issue
      political parties are groups that only focus on one issue
      Correct answer: political party members can disagree with each other within their group
      political parties never change their beliefs

      Q6.
      What do All-Party Parliamentary Groups (APPGs) do?

      Correct answer: they allow MPs and Lords from all parties to work together on specific issues
      they are when more than one political party forms a government
      they focus on one specific party’s policies
      they organise elections for all parties

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What is Parliament and what are its functions?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...