Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Should we reform the voting system in the UK?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can critically assess whether we should reform the voting system for general elections in the UK.

      Key learning points

      1. FPTP is a voting system where the candidate with the most votes wins, even without a majority.
      2. FPTP can lead to 'wasted vote' and may not reflect the views of all voters.
      3. The UK uses more proportional voting systems like AMS in Scotland and Wales for fairer representation.
      4. Some argue FPTP should be reformed to better reflect voters' true choices.
      5. Others defend FPTP for its simplicity, fearing reforms may complicate results.

      Keywords

      • Election - the voting process to select a person for a public position

      • First Past The Post (FPTP) - the voting system used in the UK to elect members of some local councils and members of Parliament, whereby the candidate with the most votes in a constituency wins

      • Proportional systems - an electoral system where political parties get a number of seats in Parliament that matches the percentage of votes they receive in an election

      • Reform - make changes in something, (especially an institution or practice), in order to improve it

      Common misconception

      The First Past The Post (FPTP) system produces strong and stable governments.

      There have been coalition and minority governments using FPTP. In addition, there can be instability as the party in power can be divided over certain issues or can have weak leadership / poor governance.

      Teacher tip

      When teaching about voting systems, encourage pupils to think critically about how different systems might impact the fairness of elections. Use real examples to illustrate the pros and cons of each system. Consider holding a mock election to show how votes are counted and how results can vary.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:democracy,people have the power to elect their leaders and make decisions

      people have the power to elect their leaders and make decisions

      Correct Answer:authoritarianism,leaders have complete control; people are expected to obey

      leaders have complete control; people are expected to obey

      Correct Answer:voting,the activity of choosing someone or something in an election

      the activity of choosing someone or something in an election

      Correct Answer:active citizenship,taking responsibility, making a positive difference

      taking responsibility, making a positive difference

      Q2.
      In a democracy, voting is important because it allows people to their leaders and have a say in the laws and decisions of the country.

      Correct Answer: elect, choose

      Q3.
      What is the main difference between democracy and authoritarianism?

      Correct answer: In democracy, people have more freedom to express opinions.
      In authoritarianism, everyone can vote freely.
      In democracy, one leader has absolute control.
      In authoritarianism, the people elect their leaders regularly.

      Q4.
      Which of the following is not a way to get involved in politics in the UK?

      voting in general elections
      joining a political party
      Correct answer: running a business
      taking part in community actions or protests

      Q5.
      To be an active citizen, it’s important to understand the issues that affect your community and with others to make a difference.

      Correct Answer: work, collaborate, cooperate

      Q6.
      Which of the following is true about voting?

      Only people over 40 can vote.
      You only need to vote in general elections to be considered an active citizen.
      Correct answer: Voting is a right for all 18+ UK citizens and is an important responsibility.
      Voting doesn't matter because the results are decided before the election.

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:election,voting process to select a person for a public position

      voting process to select a person for a public position

      Correct Answer:First-Past-The-Post (FPTP),the candidate with the most votes in a constituency wins

      the candidate with the most votes in a constituency wins

      Correct Answer:proportional system,number of seats a party wins more evenly matches % of votes they get

      number of seats a party wins more evenly matches % of votes they get

      Q2.
      Which voting system is used for general elections in the UK?

      Supplementary Vote
      Correct answer: First-Past-The-Post
      Single Transferable Vote
      Additional Member System

      Q3.
      In a First-Past-The-Post system, the candidate with the votes in a constituency wins, even if they don’t have more than half the votes.

      Correct Answer: most, highest

      Q4.
      Which of the following is a potential advantage of a proportional system?

      It ensures the winning candidate has the most support from the voters.
      Correct answer: It allows smaller parties to gain representation in Parliament.
      It is the simplest voting system to use.
      It leads to clear winners in all elections.

      Q5.
      Some people believe the UK should its voting system to ensure fairer representation, especially for smaller parties.

      Correct Answer: reform, change

      Q6.
      Why might some people argue that the UK should not change its voting system?

      They believe it always produces a representative government.
      They think it encourages more parties to work together.
      Correct answer: They believe it leads to clear winners and stable governments.
      They believe smaller parties should have more power.

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: Should we reform the voting system in the UK?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...