Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Does the UK’s democracy need reform?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can evaluate the pros and cons of democracy in the UK.

      Key learning points

      1. There are both pros and cons to the current form of democracy in the UK.
      2. Electoral reform could improve democracy in the UK, for example, lowering the voting age and increasing referendums.

      Keywords

      • Representative democracy - a type of democracy where citizens choose others to represent them, making important decisions on their behalf

      • First-past-the-post - the voting system used in the UK to elect members of some local councils and Members of Parliament, whereby the candidate with the most votes in a constituency wins

      • Media freedom - the ability of the press to give information and express opinions

      Common misconception

      Democracy is not either strong or weak.

      There are different features and areas of democracy, such as the type of democracy, electoral system, media and voting age. Each of these will have their own strengths and weaknesses that come together to form an overall judgement on democracy.

      Teacher tip

      Pupils can choose to keep or change the democratic system. The stronger debates are where they have given evidence to back up their ideas.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      is a system of government in which citizens vote in regular, fair elections for representatives who then make laws and decisions on their behalf.

      Correct Answer: Democracy

      Q2.
      Match the terms with the correct definition.

      Correct Answer:direct democracy,where the people decide on the policy directly

      where the people decide on the policy directly

      Correct Answer:representative democracy,when people elect officials to make decisions on their behalf

      when people elect officials to make decisions on their behalf

      Correct Answer:referendum,a general vote by the electorate on a single political question

      a general vote by the electorate on a single political question

      Q3.
      What is the name of the electoral system in which a candidate or party is selected by gaining the most votes not a majority?

      Correct answer: First-past-the-post
      Proportional representation

      Q4.
      What age can you vote in the UK general election?

      16
      17
      Correct answer: 18
      19

      Q5.
      Why is media freedom important in a democracy?

      It allows the government to control the flow of information.
      Correct answer: It is free from interference from government.
      It guarantees that only positive news about the government is published.

      Q6.
      A constituency is...

      the place where people go to vote.
      Correct answer: the specific geographical area that is represented by each MP.
      a group of people who organise elections.
      a set of laws created by MPs.

      6 Questions

      Q1.
      Electoral reform ...

      looks to save the electoral system.
      looks to keep the electoral system.
      Correct answer: looks to change the electoral system.

      Q2.
      Match the advantages of democracy to the corresponding topic.

      Correct Answer:media freedom,UK media offers a wide range of opinions, encouraging open debate

      UK media offers a wide range of opinions, encouraging open debate

      Correct Answer:representative democracy,allows elected officials to make informed decisions for the public

      allows elected officials to make informed decisions for the public

      Correct Answer:first-past-the-post,simple and quick to understand, producing fast results

      simple and quick to understand, producing fast results

      Correct Answer:lowering the voting age,16- and 17-year-olds showed high engagement in the Scottish referendum

      16- and 17-year-olds showed high engagement in the Scottish referendum

      Q3.
      Which of these is a disadvantage of democracy in the UK?

      political disagreement never happens in democracy
      Correct answer: political disagreements can slow decisions
      political disagreements are rare in the UK

      Q4.
      A weakness of the voting age in the UK is that 16- and 17-year-olds might be easily influenced.

      Correct Answer: lowering, decreasing, reducing

      Q5.
      Which of these are a disadvantage of media freedom in the UK?

      Correct answer: the risk of spreading misinformation or fake news
      politicians may feel forced to follow their party's stance
      the election outcomes might not reflect the majority of voters choice
      young people may lack the knowledge to make informed voting decisions

      Q6.
      A of first-past-the-post is that smaller parties are underrepresented in government.

      Correct Answer: weakness, con, disadvantage, downside

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: Does the UK’s democracy need reform?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...