Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what a democracy is and describe the key features of a democracy.

      Key learning points

      1. A democracy is a type of government where the citizens are involved in decision making
      2. Key features of a democracy include free and fair elections, multi party system and protection of human rights
      3. The are different categories of democracy around the world including: full democracy, flawed democracy and hybrid regime

      Keywords

      • Democracy - a system of government in which citizens vote in regular, fair elections for representatives who then make laws and decisions on their behalf

      • Democracy index - an index measuring the quality of democracy across the world

      • Active citizenship - the process of learning how to take part in democracy and use Citizenship knowledge, skills and understanding to work together and try to make a positive difference in the world

      Common misconception

      Democracy works exactly the same way in every country.

      Democracy takes different forms across the world, for example, direct, full, flawed democracies and hybrid regimes.

      Teacher tip

      It is important to remember that democracy looks different across different countries.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Why is fairness important in treating everyone equally?

      it makes sure that some people are treated better than others
      Correct answer: it makes sure that everyone has an equal chance and is treated without bias
      it makes sure that everyone is given what they want, no matter the situation
      it makes sure that only certain people succeed

      Q2.
      Match the positions to their corresponding roles.

      Correct Answer:Prime Minister,the leader of the Government

      the leader of the Government

      Correct Answer:Lord,peers who scrutinise the bills approved by the house of commons

      peers who scrutinise the bills approved by the house of commons

      Correct Answer:Monarch,the head of the state

      the head of the state

      Q3.
      Which of the following are examples of human rights?

      Correct answer: the right to education
      the right to follow rules and laws
      Correct answer: the right to be treated equally
      the right to help others in need

      Q4.
      A general election is when the citizens of a country (the electorate) vote to elect new ...

      Correct Answer: members of parliament , MPs

      Q5.
      Fill in the missing word. Rule of law means that is above the law.

      Correct Answer: nobody, no-one

      Q6.
      Which of the following are examples of active citizenship?

      Correct answer: voting in an election
      Correct answer: lobby government
      complaining to neighbours

      4 Questions

      Q1.
      Fill in the blank: Democracy is a system of in which citizens vote in regular, fair elections for representatives who then make laws and decisions on their behalf.

      Correct Answer: government

      Q2.
      Democracy began in ...

      Correct answer: Ancient Greece
      Middle Ages
      Enlightenment era
      modern day

      Q3.
      Order the following from most to least democratic.

      1 - Full democracies
      2 - Flawed democracies
      3 - Hybrid regimes
      4 - Authoritarian regimes

      Q4.
      Match the key features of a democracy to their definition.

      Correct Answer:free and fair elections,they are held regular, have a secret ballot and universal suffrage

      they are held regular, have a secret ballot and universal suffrage

      Correct Answer:multi party system,the existence of more than one party to offer choice

      the existence of more than one party to offer choice

      Correct Answer:protection of human rights,offers freedom of speech, freedom of association and minority rights

      offers freedom of speech, freedom of association and minority rights

      Correct Answer:active citizenship,allows citizens to have civic, electoral and political voice

      allows citizens to have civic, electoral and political voice

      Correct Answer:rule of law,means no one is above the law

      means no one is above the law

      Correct Answer:separation of powers,power is divided to ensure scrutiny and accountability

      power is divided to ensure scrutiny and accountability


      To help you plan your 10 citizenship lesson on: What is democracy?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...