Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How can I build my skills to become an active citizen?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify skills needed for active citizenship and explain how these will help me.

      Key learning points

      1. A range of specific skills are needed to be an active citizen and a changemaker.
      2. Skills include communication, critical thinking, analysis, evaluation, research, teamwork, confidence and resilience.
      3. They also include creating reasoned arguments, decision-making, advocating for others and persuasion skills.
      4. These skills all help active citizenship projects to be successful.

      Keywords

      • Skills - abilities or expertise gained through practice or experience to perform tasks effectively

      • Active citizen - a person who actively takes responsibility, becomes involved in areas of public concern and tries to make a positive difference in their community

      • Changemaker - someone who wants change in the world and, by gathering knowledge and resources, makes that change happen

      Common misconception

      Citizenship skills are only important for politicians, activists, or people with a lot of power.

      Citizenship skills are important for everyone, because even small actions help strengthen communities and make a difference. These skills help ordinary people stand up for their rights, support others and create positive change in everyday life.

      Teacher tip

      If pupils struggle to identify and think about their own skills, encourage them to think of hobbies, other lessons or even how their friends might describe them.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Mary is thinking about her place within her village. What community is she thinking of?

      school community
      Correct answer: local community
      national community
      global community

      Q2.
      Larry is thinking about his place as a year seven pupil at Acorn Academy. What community is he thinking of?

      Correct answer: school community
      local community
      national community
      global community

      Q3.
      China has high levels of pollution and waste, some of which is due to the global demand for what?

      tourism into the country
      Correct answer: fast fashion
      tourism out of the country
      wind farming

      Q4.
      Which area in the UK is sometimes viewed as being unfairly favoured in terms of money, jobs and activities?

      Correct Answer: London, South-East, the south east, south east

      Q5.
      What type of crime suggests discrimination is still an issue nationally?

      Correct answer: hate crime
      drugs related crime
      financial crime
      property crime

      Q6.
      Order the words to complete a definition for community. A community is a group of people living in the same place...

      1 - or
      2 - having
      3 - a
      4 - particular
      5 - characteristic
      6 - in
      7 - common.

      6 Questions

      Q1.
      Maisie has met with her headteacher to talk about how their current school uniform is discriminatory, she is trying to make him agree with her. Which of these skills does this specifically describe?

      Correct answer: persuasive skills
      research skills
      advocacy skills
      resilience skills

      Q2.
      Tom, Liam, Noel and Stan are working together well, they are listening to each other, considering each other's strengths and supporting each other. Which specific skill are they demonstrating?

      Correct Answer: teamwork, team work, team

      Q3.
      If you are providing a voice for other people, what are you doing? Put the words in the correct order to find the answer.

      1 - advocating
      2 - for
      3 - others
      4 - views

      Q4.
      This is a skill which will be needed if a project is taking a long time or there isn't much progress being made.

      Correct Answer: resilience

      Q5.
      Order and complete this description of the skill, analysis. Breaking down complex...

      1 - issues
      2 - to
      3 - understand
      4 - them
      5 - better

      Q6.
      Judging the success of actions and suggesting improvements is describing which skill?

      Correct Answer: Evaluation, Evaluating

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: How can I build my skills to become an active citizen?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...