Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How do I choose a topic to investigate?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can choose an appropriate topic that will make a difference.

      Key learning points

      1. Choose a topic that connects clearly to a key idea or value of citizenship you've studied in class.
      2. Make SMART goals to ensure your actions are focused, achievable, and meaningful for your chosen issue.
      3. Educate others and raise awareness to shift opinions and communicate with decision makers to share your ideas.
      4. Reember that the difference you make could be suble, but this is stil valuable.
      5. Fundraising is helpful, but combine it with awareness to make a real and lasting impact.

      Keywords

      • Appropriate - suitable and relevant to the issue, community, and your ability to take action

      • Action - practical steps designed to try to raise public awareness or influence key decision-makers

      • Difference - a positive impact or change that addresses a real need or improves the situation

      Common misconception

      Young people can't make a real difference in society or influence decision-makers.

      Young people can create change by raising awareness, educating others, and working with leaders or organisations.

      Teacher tip

      Look at famous examples of changemakers e.g. Gina Martin, and ask pupils how and why her issue was appropriatte, and how she ensured a difference was made. They could also identity how her targets were SMART.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Order the words to complete this definition of the word, skills. Skills are abilities or expertise gained through...

      1 - practice
      2 - or
      3 - experience
      4 - to
      5 - perform
      6 - tasks
      7 - effectively

      Q2.
      A person who takes responsibility, becomes involved in areas of public concern and tries to make a positive difference in their community is known as a what?

      apathetic citizen
      agnostic citizen
      Correct answer: active citizen
      attractive citizen

      Q3.
      What will a changemaker do with others?

      ignore
      Correct answer: collaborate
      mock

      Q4.
      Match the skill to its description.

      Correct Answer:research,looking at blogs, websites, news articles and asking people questions

      looking at blogs, websites, news articles and asking people questions

      Correct Answer:persuasive,getting others to agree with your viewpoint and support your action

      getting others to agree with your viewpoint and support your action

      Correct Answer:evaluate,considering what went well and what could be improved

      considering what went well and what could be improved

      Correct Answer:confidence,having the courage to do what is needed, even if you feel nervous

      having the courage to do what is needed, even if you feel nervous

      Q5.
      Resilience could be described as, a bit like...

      walking a dog
      Correct answer: running a marathon
      watching a film
      having a nap

      Q6.
      If a group are working on an active citizenship project together and needs to make decisions fairly, what citizenship concept could help them?

      Correct Answer: democracy

      6 Questions

      Q1.
      What is step one of your active citizenship project?

      plan and get ready
      decide on your actions
      Correct answer: choose your issue
      reflect and evaluate

      Q2.
      Which is not an appropriate issue to tackle for your project?

      the cost of living
      lack of local services
      Correct answer: substance abuse
      the right to vote

      Q3.
      Democracy, government, law, justice, rights and responsibilities, media, participation, community, equality, identities and diversity are all examples of citizenship...

      Correct Answer: concepts

      Q4.
      What is the final step of your active citizenship project?

      Correct answer: step seven - reflect and evaluate
      step seven - put your plan into action
      step seven - research possible actions
      step seven - plan and get ready

      Q5.
      What does the S in SMART target stand for?

      Correct Answer: specific

      Q6.
      What does the T in SMART target stand for?

      time-poor
      Correct answer: time-bound
      team-building
      team-skills

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: How do I choose a topic to investigate?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...