Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What issues are there in my community?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify different communities and the issues that exist within these.

      Key learning points

      1. We belong to school, local, national and global communities.
      2. Communities share values but also have differences.
      3. Issues linked to injustice and inequality can exist in all communities.
      4. Some problems are community specific, others are shared across many communities.
      5. Changemakers help improve life and fight injustice in all communities.

      Keywords

      • Community - a group of people living in the same place or having a particular characteristic in common

      • Changemaker - someone who wants change in the world and, by gathering knowledge and resources, makes that change happen

      • Issue - an important problem or topic to consider, discuss or debate

      Common misconception

      Only adults or famous people can be changemakers.

      Anyone can be a changemaker, including children and young people.

      Teacher tip

      Share stories of young activists or pupil-led campaigns to inspire and relate to pupils.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of sexual violence

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who makes the law in the UK?

      Correct answer: judges, through common law
      the police when they enforce the law
      the electorate
      Correct answer: the legislature, made up of Parliament

      Q2.
      Finish this sentence by arranging the words in the correct oder: A changemaker is...

      1 - someone
      2 - who
      3 - wants
      4 - to
      5 - change
      6 - the
      7 - world

      Q3.
      A formal, written request, usually signed by many people, which appeals to the authorities to bring about change in regard to a particular issue is known as a what?

      Correct Answer: petition, a petition, petitions

      Q4.
      Finish this sentence by arranging the words in the correct oder: Pressure groups are groups which put...

      1 - pressure
      2 - on
      3 - the
      4 - Government
      5 - to
      6 - change
      7 - something

      Q5.
      A public demonstration or action expressing disapproval or objection to a policy, decision or situation, often aimed at raising awareness or demanding change is known as a what?

      Correct Answer: protest, a protest, protests

      Q6.
      Why do the UK Government have lots of power to make laws compared to the rest of Parliament?

      They have the power of the House of Lords.
      Correct answer: They have mandate.
      They have the media backing them.
      They represent a dictatorship.

      6 Questions

      Q1.
      Finish this sentence by arranging the words in the correct oder: An issue is an important...

      1 - problem or
      2 - topic to
      3 - consider
      4 - discuss or debate

      Q2.
      Match the example to the type of community it is a part of and describing.

      Correct Answer:Oak National Academy,school

      school

      Correct Answer:Oak Village,local

      local

      Correct Answer:England,national

      national

      Correct Answer:all the countries of the world,global

      global

      Q3.
      Countries being connected to each other through trade, travel and world events is known as what?

      Correct answer: globalisation
      localisation
      liberalisation
      vocalisation

      Q4.
      Who does the Universal Declaration of Human Rights (UDHR) apply to?

      all adults
      Correct answer: everyone
      British nationals
      only the monarchy

      Q5.
      Which statement about young changemakers is correct?

      Children can only make a change in local communities.
      Children can only make a change in national communities.
      Only British children can make a change at a global level.
      Correct answer: Children can be changemakers in all communities.

      Q6.
      Which is not a protected characteristic under the Equality Act 2010?

      age
      Correct answer: income
      race
      marriage
      disability

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: What issues are there in my community?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...