Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why is primary research important?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what primary research is and how it can support my active citizenship project.

      Key learning points

      1. Primary research is research that you carry out yourself.
      2. Primary research includes interviews, observations, questionnaires, focus groups, suggestion boxes and visual logs.
      3. It helps you understand real experiences to make your project more relevant and connected to your audience.
      4. It involves gathering new evidence and stories to highlight issues that may not be widely known.
      5. It shows you've listened to others, adding credibility and impact to your campaign.

      Keywords

      • Primary research - original information or data, or the results of interviewing people. Research that you go out and collect yourself

      • Support - something that strengthens your argument or point of view

      • Data - facts or information, like numbers, words, or pictures, that can be collected and used

      Common misconception

      That primary research simple involves finding out what people think about your project.

      Primary research does much more than this, it provides first hand accounts to help you be persuasive, it informs you whether or not your project is likely to be successful and it provides data that might not already be known to you.

      Teacher tip

      Have a look at some online questionaires and discuss what their purpose might be.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sexual violence

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:issue,an important problem or topic to consider, discuss or debate

      an important problem or topic to consider, discuss or debate

      Correct Answer:active citizen,becomes involved in areas of public concern and makes a difference

      becomes involved in areas of public concern and makes a difference

      Correct Answer:appropriate,suitable/relevant to the issue/community & your ability to take action

      suitable/relevant to the issue/community & your ability to take action

      Correct Answer:action,steps to raise awareness and influence decision-makers

      steps to raise awareness and influence decision-makers

      Q2.
      Which is an example of secondary research?

      An observation you have carried out.
      A survey your team has carried out.
      A focus group your partner conducted.
      Correct answer: An article your headteacher has written.

      Q3.
      Which type of research is the newest or youngest?

      Correct answer: primary research
      secondary research
      it could be either

      Q4.
      Something that strengthens your argument or point of view is providing what to your active citizenship project?

      Correct Answer: support

      Q5.
      Which of the following most accurately describes secondary research?

      Correct answer: data that others have already collected e.g. Government statistics, interviews
      data you gather directly through surveys and focus groups
      opinions shared online through forums and social media posts
      notes taken during a live interview you conducted yourself

      Q6.
      A newspaper article is a type of secondary research as it has already been researched and written by a...

      Correct Answer: journalist

      6 Questions

      Q1.
      Research that you carry out yourself is known as what?

      Correct Answer: Primary research, primary

      Q2.
      Order the words to complete this description of primary research. Primary research refers to gathering...

      1 - new
      2 - and
      3 - original
      4 - information
      5 - directly
      6 - from
      7 - people

      Q3.
      Purposeful primary research requires an audience that is what?

      Correct answer: appropriate
      adult
      Correct answer: relevant
      bias

      Q4.
      What type of primary research does this describe: 'we watched the pupils in the playground to see how much litter was being dropped'.

      Correct answer: observation
      survey
      questionnaire
      focus group

      Q5.
      What type of primary research does this describe: 'We met with the canteen staff at school to discuss the possibility of using fair trade products in school'.

      questionnaire
      observation
      Correct answer: focus group
      suggestion box

      Q6.
      Which is not a type of primary research?

      A focus group your team carried out.
      An observation your team carried out.
      A questionnaire you conducted.
      Correct answer: A website your local council created.

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: Why is primary research important?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...