Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Why is secondary research important?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what secondary research is and how it can support my active citizenship project.

      Key learning points

      1. Secondary research has been collected and published by others and includes articles, reports and websites.
      2. High quality secondary data should be valid, reliable, accurate, current and free from bias.
      3. It can help you to back up your arguments with facts and persuade others to support your action.
      4. It can also provide you with useful tips about methods you could use.

      Keywords

      • Secondary research - data that others have already collected: newspaper articles, internet stories, Government statistics or radio or TV interviews

      • Support - something that strengthens your argument or point of view

      • Evidence - proof or data that shows something is true or backs up a claim

      Common misconception

      All secondary research has the same value.

      Secondary research is the most vauable and useful whe it is valid, reliable, accurate, current and free from bias.

      Teacher tip

      Look at a variety of different websites online and ask pupils to consider whether they provide high-quality secondary research, using what they have learnt from the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the acronym that can be used to make sure targets are effective?

      Correct Answer: SMART

      Q2.
      Order the words to finish the sentence: Linking with other organisations can help your topic make a difference because they can offer advice, resources and ...

      1 - credibility
      2 - to
      3 - boost
      4 - your
      5 - project

      Q3.
      If raising money for an active citizenship project, what must happen alongside it to ensure it has a wider impact?

      bake sale
      non-uniform day
      Correct answer: awareness raising
      car wash for cash

      Q4.
      Which subject often gets confused with citizenship when pupils are picking an issue to tackle for their active citizenship project?

      Correct Answer: PSHE, pshe

      Q5.
      Which type of book could be useful in ensuring you pick an appropriate issue for your action?

      Correct answer: citizenship work or exercise book
      maths revision guide
      English anthology
      PSHE booklet

      Q6.
      In the final stage of your active citizenship project, what will you need to prove you have made?

      an age appropriate poster that educates others
      Correct answer: a difference
      a mess
      a written report of your successes and failures

      6 Questions

      Q1.
      Complete the definition of secondary research by putting the words in the correct order: Secondary research is...

      1 - data
      2 - that
      3 - others
      4 - have
      5 - already
      6 - collected

      Q2.
      Which is not an example of secondary research?

      an article in a newspaper
      Correct answer: an observation you have carried out
      a documentory about international law
      a Government report

      Q3.
      Match the feature of high quality secondary research to its description.

      Correct Answer:reliable,the information is trustworthy

      the information is trustworthy

      Correct Answer:accurate,the information is accurate

      the information is accurate

      Correct Answer:current,the information is up to date

      the information is up to date

      Q4.
      High quality secondary research should be free from what?

      facts
      Correct answer: bias
      statistics
      data

      Q5.
      What can be used to support your arguments within your active citizenship project?

      Correct Answer: evidence

      Q6.
      Which research is the oldest?

      primary research
      Correct answer: secondary research
      it could be either

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: Why is secondary research important?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...