Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain what direct democracy is and explain its strengths and weaknesses.

      Key learning points

      1. Direct democracy allows citizens to participate directly in decisions.
      2. Direct democracy can happen through the use of referendums or types of citizens' initiatives.
      3. Direct democracy exists regularly in Switzerland.
      4. Some representative democracies occasionally use forms of direct democracy such as the UK, US and New Zealand.
      5. Direct democracy can be costly and timely due to running regular referendums.

      Keywords

      • Direct democracy - where the people decide on the policy directly, for example, through a vote or referendum on each issue

      • Referendum - a general vote by the electorate on a single political issue which has been referred to them for a direct decision; it is a form of direct democracy

      Common misconception

      All democratic countries are governed in the same way.

      Democracy takes many different forms including direct democracy and representative democracy. Some representative democracies even include forms of direct democracy.

      Teacher tip

      Use real world examples of direct democracy such as referendums or initiatives to make direct democracy relatable and spark discussion.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is a key feature of a democratic system?

      Correct answer: free and fair elections
      media censorship
      military leadership
      one-party rule

      Q2.
      What does the Democracy Index measure?

      the country's economic growth
      Correct answer: the level of democracy and freedoms in a country
      the size of a country's military
      the number of political parties

      Q3.
      Are all democracies across the world the same?

      Yes, they all follow the same rules and processes.
      No, only a few countries are democratic.
      Yes, they all use the same political parties.
      Correct answer: No, different countries have different ways of organising government.

      Q4.
      Match the term to its correct description.

      Correct Answer:parliamentary system,the Prime Minister is Head of Government

      the Prime Minister is Head of Government

      Correct Answer:presidential system,the President is Head of State and Government

      the President is Head of State and Government

      Correct Answer:hybrid system,there is a Prime Minister and President

      there is a Prime Minister and President

      Q5.
      In a country, the people have the power to participate in decision-making, either directly or through elected representatives.

      Correct Answer: democratic

      Q6.
      Which of the following is a democratic feature?

      government leaders are above the law
      Correct answer: laws are applied equally to all individuals, including those in power
      laws change regularly based on the preferences of the ruling party
      citizens cannot challenge laws in the courts

      6 Questions

      Q1.
      What is the best definition of direct democracy?

      citizens elect representatives to make decisions
      the Government decides without public input
      Correct answer: citizens vote on issues directly
      the media chooses what laws are passed

      Q2.
      Match each country to how it uses direct democracy.

      Correct Answer:the UK,uses referendums on rare occasions

      uses referendums on rare occasions

      Correct Answer:Switzerland,uses forms of direct democracy regularly

      uses forms of direct democracy regularly

      Correct Answer:the US,in some states, citizens can start a citizens' initative

      in some states, citizens can start a citizens' initative

      Q3.
      A is a type of direct democracy where citizens vote on a single political issue.

      Correct Answer: referendum

      Q4.
      Put the steps of a popular initiative in Switzerland into the correct order.

      1 - citizens have an idea to propose a constitutional change
      2 - citizens start collecting signatures
      3 - citizens receive 100,000 valid signatures
      4 - a national vote (referendum) is held

      Q5.
      Which of the following is true about democracies?

      Correct answer: Some democracies use both direct and representative methods.
      All democracies use direct democracy all the time.
      No democracy uses referendums as they are not democratic.
      Only Switzerland is a democracy that uses direct methods.

      Q6.
      Which of the following is a weakness of direct democracy?

      It allows citizens to be directly involved.
      It helps promote public participation.
      It does not allow citizens to have a say in decisions.
      Correct answer: It can be expensive and time-consuming.

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: What is direct democracy?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...