Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What roles can citizens play in policy shaping?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can give examples of ways citizens can support policy shaping in the UK.

      Key learning points

      1. Policies are aimed to address issues such as healthcare.
      2. Policies are shaped through proposals, debates and consultations.
      3. Citizens shape policies directly by voting and protesting.
      4. Citizens shape policies indirectly by petitions and participating in consultations.

      Keywords

      • Policies - courses of action or goals that people plan to carry out or are in the process of carrying out

      • Lobbying - when an individual or a group tries to persuade someone in Parliament to support a particular policy or campaign; lobbying can be done in person, by sending letters and emails or via social media

      Common misconception

      If a petition gets over 100,000 signatures and is debated in Parliament, it means the law will definitely change.

      In the UK, Parliament agrees to debate any petition that gets over 100,000 signatures, but the decision to change a policy or create a new law is still up to the Government.

      Teacher tip

      For indirect methods choose a real world example, such as a petition or campaign, and guide pupils to explore each stage of the process. Support them to analyse each stage so they can review where change and influence occurs throughout.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is one way citizens can directly influence policy?

      writing a news article
      Correct answer: voting in a referendum
      watching political debates
      listening to politicians speak

      Q2.
      Which of the following best describes direct democracy?

      A system where elected representatives make decisions on behalf of the citizens.
      Correct answer: A system where citizens vote on laws and policies themselves.
      A system in which a monarch has complete control over government decisions.
      A system where religious leaders control the Government.

      Q3.
      In a direct democracy, people help shape decisions by on key issues.

      Correct Answer: voting, deciding

      Q4.
      Which of these is an example of a popular initiative?

      the Prime Minister proposing a new law
      Correct answer: citizens collecting signatures for a policy vote
      MPs voting in Parliament
      a law passed without debate

      Q5.
      Which country is best known for using direct democracy regularly?

      France
      Correct answer: Switzerland
      the UK
      the US

      Q6.
      Match the correct term to its definition.

      Correct Answer:democracy,a system where citizens elect representatives to make laws & decisions

      a system where citizens elect representatives to make laws & decisions

      Correct Answer:referendum,a general vote by the electorate on a specific issue

      a general vote by the electorate on a specific issue

      Correct Answer:representative democracy,a form of government where elected representatives make decisions

      a form of government where elected representatives make decisions

      6 Questions

      Q1.
      What is a policy?

      A law passed by Parliament.
      A personal opinion shared by the public.
      Correct answer: A plan or course of action made by the Government to deal with an issue.
      A summary of political promises.

      Q2.
      How does the UK Government shape policies?

      by allowing only the monarch to make final decisions
      by holding referendums on every issue
      by letting judges create new laws in court
      Correct answer: by proposing laws and making decisions through government departments

      Q3.
      Match the term to its definition.

      Correct Answer:lobbying,meeting with politicians to persuade them on an issue

      meeting with politicians to persuade them on an issue

      Correct Answer:petition,a formal written request signed by people to show support for a cause

      a formal written request signed by people to show support for a cause

      Correct Answer:public consultation,when the Government seeks the public's view before making decisions

      when the Government seeks the public's view before making decisions

      Correct Answer:demonstration,a public gathering or protest to express strong views on an issue

      a public gathering or protest to express strong views on an issue

      Q4.
      Citizens can shape policies by signing petitions or attending public consultations.

      Correct Answer: indirectly

      Q5.
      Which statement is correct about petitions in the UK?

      Once a petition reaches 100,000 signatures, the law must change.
      Petitions with 10,000 signatures are always debated in Parliament.
      Any petition will automatically become law if it gets enough support.
      Correct answer: Petitions with 100,000 signatures must be debated, this could lead to changes.

      Q6.
      Which of the following is a direct method for citizens to shape policies?

      signing an online petition
      Correct answer: voting in a referendum
      taking part in a public consultation
      sharing a campaign on social media

      To help you plan your 10 citizenship lesson on: What roles can citizens play in policy shaping?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...