Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Citizenship unpacked - rights and responsibilities

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the freedoms and obligations that come with being a citizen in the UK today.

      Key learning points

      1. Being a citizen of the UK comes with a range of rights and freedoms, but also with certain obligations.
      2. The rights and freedoms we have come partly from The Human Rights Act (1998).
      3. As we get older, we are given more rights and our obligations increase too.

      Keywords

      • Freedom - the power to think, act or do as you want

      • Obligation - an act that a person is morally or legally required to do

      • Citizen - a person who belongs to a country and has certain rights as they either live in the country, or were born in the country; it is a legal status given to people

      • Citizenship - being a citizen of a country and being vested with the rights and responsibilities of that state

      • Right - a right is something we are entitled to by law

      Common misconception

      All rights and obligations are legal requirements.

      Not all of our obligations are legal, some of them are moral, for example to be part of a community and support the community is a moral obligation rather than a legal one.

      Teacher tip

      Pupils would benefit from considering their own life and what rights and obligations they've gained so far.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What word do we use for being a part of a country and being vested with the rights and responsibilities of that state?

      brother
      Correct answer: citizen
      migrant
      refugee
      asylum seeker

      Q2.
      What might be an obligation of being a UK citizen?

      supporting a local footbal team
      visiting London
      Correct answer: following the law
      using the NHS

      Q3.
      What are the set of values which British people share known as?

      Correct Answer: fundamental British values, 98, fundamental

      Q4.
      People can usually work out their citizenship from an important document that they carry. What is that document called?

      Driving Licence
      P45
      pay slip
      Correct answer: Passport
      mortgage deed

      Q5.
      Which of these best matches the right to freedom of expression?

      The right to be offensive to people based on their race.
      The right to ignore the police.
      Correct answer: The right to publish a criticism of the government.
      The right to not wear school uniform.

      Q6.
      Match the British value to its definition.

      Correct Answer:tolerance,the willingness to co-exist with beliefs different to our own
      Correct Answer:individual liberty,the ability to believe, act, speak and express yourself freely
      Correct Answer:mutual respect,treating others with kindness and consideration

      6 Questions

      Q1.
      Match the term to the correct definition.

      Correct Answer:freedom,the power to think, act or do as you want
      Correct Answer:obligation,an act that a person is morally or legally required to do
      Correct Answer:right,something we are entitled to by law

      Q2.
      At what age are we considered adults?

      10
      13
      16
      Correct answer: 18
      21

      Q3.
      What is the age in England where a person is criminally responsible?

      8
      Correct answer: 10
      16
      18
      21

      Q4.
      Which of these is an obligation?

      to travel the world
      to gain a state pension
      to enjoy a free education
      Correct answer: to vote in elections when you are 18

      Q5.
      Starting with the youngest age, put the following rights into the order of when a citizen gains them in the UK.

      1 - be considered criminally responsible
      2 - get a part-time job
      3 - apply for a driver's licence
      4 - get married

      Q6.
      Which statement is correct?

      Rights and obligations are only defined by law.
      Correct answer: Not all of our obligations are legal, some of them are moral.
      Citizenship provides rights and freedoms with no obligations.

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: Citizenship unpacked - rights and responsibilities, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...