Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain a range of actions citizens may take to respond to global humanitarian problems.

      Key learning points

      1. The Homes for Ukraine scheme is a key example of UK citizenship action in response to a global humanitarian crisis.
      2. Demonstrations are a key form of citizenship action that raise awareness and express views on global conflicts.
      3. Citizens worldwide use demonstrations to raise awareness and express their views about the Gaza conflict.
      4. Voting and other citizenship actions can influence government, but change may take time and face challenges.

      Keywords

      • Citizenship action - taking part as an active citizen; an active citizen is a person who actively takes responsibility, becomes involved in areas of public concern & tries to make a positive difference in their community

      • Refugee - a person who has been forced to leave their home due to a well-founded fear of being persecuted

      • Demonstration - a public meeting or march protesting against a specific issue

      Common misconception

      Voting is the only way citizens can make a difference in global humanitarian issues.

      There are numerous things citizens can do, for example, they can also take part in demonstrations, volunteer schemes, and other actions that raise awareness and provide direct support, all of which contribute to making a difference.

      Teacher tip

      Before teaching this lesson, review the case studies to ensure they are appropriate for your class. As they involve ongoing conflicts, please also check for any recent updates or developments.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What causes climate refugees?

      Correct answer: climate change
      conflict
      education
      the economy

      Q2.
      The UK is one of five permanent members of what council?

      NATO Council
      European Council
      Correct answer: UN Security Council
      Commonwealth Council
      Climate Council

      Q3.
      Which of these is not an example of a global humanitarian problem?

      refugee crisis
      conflict
      Correct answer: inflation
      an earthquake

      Q4.
      An is someone who has left their home country and is now living in a different country, seeking protection so they don’t have to return to their home country.

      Correct Answer: asylum seeker, an asylum seeker

      Q5.
      In the immediate aftermath of an earthquake, which of the following is deployed to help?

      Correct answer: search and rescue teams
      town planners to rebuild infrastructure
      peace keeping soldiers
      politicians to debate the problem

      Q6.
      Which country accepted a large number of Syrian refugees and set about integrating them into society by education programmes?

      UK
      Ukraine
      Correct answer: Germany
      France

      6 Questions

      Q1.
      What scheme has seen UK citizens offer 131,000 homes to Ukrainians as of August 2023?

      Correct Answer: Homes for Ukraine, Homes for Ukraine scheme, The Homes for Ukraine scheme

      Q2.
      Which country has taken the most refugees from Ukraine since the Russia-Ukraine conflict began?

      Russia
      Belarus
      Moldova
      Correct answer: Poland

      Q3.
      Why might citizens take part in a demonstration?

      to pass the time on a weekend
      Correct answer: to show that they disagree with government policy
      Correct answer: to raise awareness of an issue

      Q4.
      Across the UK, students have taken part in demonstrations by creating what on campuses in response to the Israel-Palestine conflict?

      Correct Answer: encampments, camps

      Q5.
      Which statement best reflects how citizens can influence government?

      only by voting
      Correct answer: by voting and other actions
      citizens have no impact
      only by demonstrations

      Q6.
      Match the terms to the right definition.

      Correct Answer:demonstration,a public meeting or march protesting against a specific issue

      a public meeting or march protesting against a specific issue

      Correct Answer:citizenship action,joining in and being an active citizen

      joining in and being an active citizen

      Correct Answer:refugee,someone forced to leave their home due to persecution

      someone forced to leave their home due to persecution


      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What can citizens do?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...