Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What is the role of NGOs in responding to international crises?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the role of non-governmental organisations in responding to international crises.

      Key learning points

      1. NGOs are non-governmental organisations using varied strategies to address social, political and humanitarian issues.
      2. NGOs respond to crises by delivering aid and often work with global agencies like the WHO to save lives.
      3. The effectiveness of NGOs in crises depends on factors like funding, accountability and community reach.

      Keywords

      • NGO - a non-profit, voluntary group that works locally, nationally, or internationally to achieve a specific aim; NGOs are independent from governments, but often work alongside them

      • Humanitarian assistance - providing help and support during emergencies such as natural disasters or conflicts

      • Social justice - a system where everyone has equal rights, opportunities, and access to resources, regardless of their background or identity

      Common misconception

      NGOs don’t get any government funding because they are non-governmental.

      NGOs are independent of government control but can still receive government funding to help carry out important work.

      Teacher tip

      Be mindful that some case studies, like the conflict in Gaza or safeguarding issues with NGOs, involve sensitive and potentially distressing topics. Encourage a respectful, open classroom atmosphere and be prepared to support pupils who may find these discussions challenging.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which international organisation is responsible for maintaining international peace and security?

      Green Peace
      Amnesty International
      European Council
      Correct answer: United Nations

      Q2.
      What do we call someone who has fled their country due to conflict or persecution?

      Correct Answer: Refugee, a refugee

      Q3.
      Why do countries cooperate on international humanitarian issues?

      they might win an award for their humanitarian efforts
      to test their military strength during crises
      it makes them look good on the world stage
      Correct answer: global problems can affect entire regions making them unstable and dangerous

      Q4.
      What is the aim of international sanctions?

      to promote global tourism
      Correct answer: to pressure governments to change policy
      to support a country's military
      to improve trade links across the world

      Q5.
      What type of aid is about providing food, water and shelter after a disaster?

      cultural aid
      Correct answer: emergency aid
      military aid
      educational aid

      Q6.
      Match the sentence starter to its end.

      Correct Answer:Hard power is,the ability of a state to influence others using force or coercion.

      the ability of a state to influence others using force or coercion.

      Correct Answer:Soft power is,the ability to influence others through attraction and persuasion.

      the ability to influence others through attraction and persuasion.

      Correct Answer:Effective means successful in,producing a desired or intended result.

      producing a desired or intended result.

      Correct Answer:A demonstration is a,public meeting or march protesting a specific issue.

      public meeting or march protesting a specific issue.

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their definitions.

      Correct Answer:NGO,an organisation that operates independently of any government

      an organisation that operates independently of any government

      Correct Answer:humanitarian assistance,providing aid in times of disaster or conflict

      providing aid in times of disaster or conflict

      Correct Answer:social justice,working to address issues of inequality and discrimination

      working to address issues of inequality and discrimination

      Q2.
      Which of these is an NGO?

      Correct answer: Amnesty International
      Department of Transport
      Foreign and Commonwealth Office
      Greater Manchester Council

      Q3.
      Which NGO delivered life saving polio vaccinations in Gaza in early 2025?

      Correct Answer: Save the Children

      Q4.
      Can NGOs receive government funding?

      No, NGOs never get money from the Government.
      Correct answer: Yes, NGOs can get government funding but stay independent.
      Only government departments get public money.

      Q5.
      Which of these is an example of why an NGO is effective?

      they might spend the money on other things
      Correct answer: they can adapt quickly to the situation on the ground
      NGOs often duplicate the work of each other
      NGOs might run out of money

      Q6.
      Which of these is an example of why an NGO might be ineffective?

      they are adaptable
      they can work in communities directly
      Correct answer: they might duplicate the work of each other
      they can raise awareness of situations

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What is the role of NGOs in responding to international crises?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...