Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      What is the role of the UK in global conflict resolution?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe current global conflicts and outline the UK’s response.

      Key learning points

      1. Conflicts happen for a range of reasons including; economic, religious and political.
      2. Conflicts can grow from small, national issues to regional and even global issues.
      3. Recent examples of global conflict include the Russo-Ukrainian War and the Israeli-Palestinian conflict.
      4. Countries can respond to global conflicts through diplomatic actions, economic measures, and military support.
      5. The UK has used financial aid, arms sales, and diplomacy to respond to global conflicts.

      Keywords

      • Conflict - an active disagreement between people, groups or countries, often involving armed force or violence

      • Arms - weapons and military equipment, especially heavy weaponry such as guns, tanks and aircraft

      • Negotiation - a process of discussion between parties with the aim of reaching a mutual agreement, often used to resolve disputes or prevent conflict

      Common misconception

      Countries only respond to conflicts by sending soldiers to fight.

      While military intervention is one option, countries often respond to conflicts through diplomacy, economic sanctions, and financial or arms support. These methods can be used to influence or support other nations without direct military involvement.

      Teacher tip

      Before teaching this lesson, review the case studies to ensure they are appropriate for your class. As they involve ongoing conflicts, please also check for any recent updates or developments.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which country does Ukraine border to the east?

      Correct Answer: Russia

      Q2.
      Which of the following is the correct term for a person displaced by war?

      economic migrant
      immigrant
      Correct answer: refugee
      expat

      Q3.
      What agency helps to coordinate aid during disasters?

      Red Box
      Red Triangle
      Correct answer: Red Cross
      Red Nought
      Red Nose

      Q4.
      Which of these are examples of short-term disaster relief?

      providing Wi-Fi for businesses
      donating sewing machines to citizens
      Correct answer: providing food parcels
      Correct answer: coordinating search and rescue teams

      Q5.
      Structures such as power plants, roads and railways are examples of what?

      Correct Answer: infrastructure

      Q6.
      Match the sentence starter to its end.

      Correct Answer:A humanitarian problem is a large-scale,event that poses a threat to the safety/wellbeing of a community.

      event that poses a threat to the safety/wellbeing of a community.

      Correct Answer:Internally displaced people are people,forced to flee their homes but who remain within their country.

      forced to flee their homes but who remain within their country.

      Correct Answer:Helping others in crisis is part of,being a responsible member of the international community.

      being a responsible member of the international community.

      Correct Answer:Emergency relief aid is,immediate support such as food, water, medical care and shelter.

      immediate support such as food, water, medical care and shelter.

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its definition.

      Correct Answer:conflict,active disagreement between groups, often involving armed force

      active disagreement between groups, often involving armed force

      Correct Answer:arms,weapons and military equipment, especially heavy weaponry

      weapons and military equipment, especially heavy weaponry

      Correct Answer:negotiation,a process of discussion between parties aimed at reaching an agreement

      a process of discussion between parties aimed at reaching an agreement

      Q2.
      Complete the sentence: Countries may respond to conflicts through financial aid, which could be in the form of to help a country recover or fight.

      Correct Answer: loans, a loan

      Q3.
      Which of the following is a common cause of global conflict?

      Correct answer: political disagreements
      weather patterns
      increased tourism
      advances in technology

      Q4.
      How has the UK responded to the Russia-Ukraine conflict?

      Correct answer: by introducing trade sanctions against Russia
      Correct answer: by providing financial aid to Ukraine
      by ignoring international issues
      by withdrawing arms from NATO

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      Countries only send soldiers to fight in global conflicts.
      Countries can only send financial aid to support global conflicts.
      Countries never get involved in international issues.
      Correct answer: Countries respond to conflicts via diplomacy, economic sanctions and aid.

      Q6.
      Which country was invaded by Russia in 2022?

      Correct Answer: Ukraine, The Ukraine

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: What is the role of the UK in global conflict resolution?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...