Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      How do NGOs work with international agencies?

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how different NGOs might work with different international agencies.

      Key learning points

      1. NGOs are groups that work independently of the Government to support a particular cause.
      2. International agencies are organisations formed between countries to address global issues and promote cooperation.
      3. NGOs provide expert knowledge; international agencies have global reach and political power.
      4. NGOs and agencies cooperate via research, advocacy and policy influence to solve global issues.
      5. Collaboration helps hold governments accountable, ensuring transparency and policy enforcement.

      Keywords

      • NGO - a non-profit, voluntary group of citizens who work on a local, national or international level to achieve an aim; they are not controlled by the Government, but will often work closely with it

      • United Nations (UN) - an international organisation comprising of most countries in the world which aims to promote peace, security and international cooperation

      • Collaboration - working together towards an outcome, or to produce something

      Common misconception

      NGOs and international agencies work separately and do not rely on each other.

      NGOs often work closely with international organisations such as the UN to deliver aid, share information and promote human rights more effectively.

      Teacher tip

      Encourage pupils to use real-world examples (e.g. Amnesty & the UN, Anti-Slavery & the EU) to help them make clearer synoptic links between how and why NGOs and international agencies work together. This boosts understanding and prepares them for evaluative questions.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the main role of an NGO?

      enforce international law
      represent governments at the UN
      run elections in other countries
      Correct answer: support a cause independently of the government

      Q2.
      NGOs work at different levels to achieve their goals, including local, national and levels.

      Correct Answer: international, global

      Q3.
      Which of the following are examples of NGOs?

      Correct answer: British Red Cross
      Human Rights Act
      Correct answer: StreetLink
      United Nations

      Q4.
      What did the United Nations introduce in 1948?

      Amnesty International
      Human Rights Act
      Human Rights Watch
      Correct answer: Universal Declaration of Human Rights

      Q5.
      What are international organisations?

      charities that work only in the UK
      Correct answer: groups of countries that work together on shared goals like peace or security
      groups of people from the same country who make national laws
      local councils that make decisions for cities and towns

      Q6.
      Match the international organisation to its role.

      Correct Answer:EU,a group of European countries that work together on laws and trade

      a group of European countries that work together on laws and trade

      Correct Answer:NATO,a military alliance that protects its Member States

      a military alliance that protects its Member States

      Correct Answer:UN,promotes peaceful cooperation and tackles global issues

      promotes peaceful cooperation and tackles global issues

      Correct Answer:WTO,helps countries trade fairly by setting global trade rules

      helps countries trade fairly by setting global trade rules

      6 Questions

      Q1.
      International agencies are organisations formed between to solve global problems and promote cooperation.

      Correct Answer: countries

      Q2.
      Which of the following are NGOs?

      Correct answer: Amnesty International
      Correct answer: Anti-Slavery International
      United Nations (UN)
      World Trade Organization (WTO)

      Q3.
      Match the organisation to its main focus.

      Correct Answer:UN,peace and human rights

      peace and human rights

      Correct Answer:WTO,trade rules

      trade rules

      Correct Answer:NATO,military defence

      military defence

      Correct Answer:EU,economic and political union

      economic and political union

      Q4.
      Which of the following is a way NGOs work with international agencies?

      controlling national armies
      creating trade laws
      holding elections
      Correct answer: sharing research and lobbying for change

      Q5.
      Why is collaboration between NGOs and international agencies important?

      It gives NGOs control over military alliances
      Correct answer: It leads to better global outcomes and accountability
      It reduces the number of countries in the UN
      It strengthens political parties

      Q6.
      Collaboration between NGOs and international agencies means combining local knowledge with power for greater impact.

      Correct Answer: global

      To help you plan your 11 citizenship lesson on: How do NGOs work with international agencies?, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...